Je tato přepěťová ochrana EATON opravdu nedostatečná?
Jiří Černých:
Citace: Peter Lovacký 04.11.2023, 08:54
Z vašich info je viac-menej pravdepodobné, že u vás nešlo o priamy zásah, ale že sa váš domeček dostal do zóny vplyvu blesku.., jak prepätia, tak prúdu..a ktorý sa do vašej EI dostal cez potenciál zeme.. (predpokladám že distribučka má kvalitu dodávky v poriadku..)
Úvaha:
Keďže nemáte bleskozvod, predpokladám že nemáte ani METku, a ani dostatočne masívne uzemnenie domčeku, kam by šlo upratať časť energie blesku..
Správne ošetrený prívod vám síce „zrovná“ vstupné prepätie, no u vás to pravdepodobne nebude jediný neošetrený vstup pre čiastkový potenciál blesku do domčeku, ktorý sa vám potom galvanicky cez ochranné vodiče objaví v EI...
Pre váš prípad bez uzemnenia je ideálne doplniť METku (miesto kde pospájate všetky vstupujúce vodivé rozvody, bod rozdelenia prívodu, PENko, PEčka,..všetko čo sa dá).., a o zbytok sa postarajú správne rozmiestnené SPD..
Tých METiek môže byť aj viac, len ich treba prepojiť..
Príklad:
Spotrebič vám neodíde, ak počas trvania účinkov blesku sa mu na L – N(PE) neobjaví viac jak 1,5kV.., inakšie sa obvod ľahko uzavrie cez jeho vstupné obvody,.. v lepšom nedeštrukčnom prípade je to opraviteľné..
Ak máte spotrebič vytiahnutý zo zásuvky, tak N(PE)=0V, L=0V a medzi L-N(PE) = 0V
Keď máte správne rozmiestnené SPD, potom N(PE)=1MV, L=1MV a medzi L-N(PE) = 0V, resp. max 1,5kV..
Eaton..., pre elektrikára je funkčná SPD, funkčná SPD,..pričom rozdiely v kvalite nijak nepopieram, len z môjho pohľadu elektrikára je kvalita skôr oblasť marketingu, jak do ochrany...
Ano, máte pravdu, pane Lovacký.
Šlo o NEPŘÍMÝ zásah bleskem-cca 100 metrů od nás.
Nemáme ani HOPku (hlavní ochranné pospojeni)
Nemáme ani zemnící pas v základech, ani jiný zemnič v zemi.
Původně to byla chata se zděnými základy, co potom vyhořela. Na to se pak provedla nová cihlová stavba.
Takže asi začneme tím, že uděláme nějaké uzemění a u rozvaděče novou krabičku pro dvorku HOP
Peter Lovacký:
Citace: Jiří Černých 04.11.2023, 11:10
Takže asi začneme tím, že uděláme nějaké uzemění a u rozvaděče novou krabičku pro dvorku HOP
Dneska sa dá veľa porobiť svojpomocne aj pod odborným dohľadom,..poradenstvom,..
Pokiaľ niekedy neviete čo kovové vodivé na METku pripojiť, tak taká úplne laická pomôcka je, že určite všetko vodivé, na čom sa proti fáze pohne terčík na pružinke vo vadaske ...
Odborníka na SPD si ale zožeňte,..jedným s poznávacích znakov že sa vyzná môže byť aj to, že vám nenanúti T3 (D) do každej zásuvky hlava-nehlava...
Napr. multimeter mi voči L na zárubni v pohode vysvieti 230V,.. ale SN-3ka s ktorou bežne vyhadzujem chrániče, pritom ledva blikne ledkami,... čo myslíte, mám zárubňu pripojenú..:-)
Jiří Černých:
Peter Lovacky
Napr. multimeter mi voči L na zárubni v pohode vysvieti 230V,.. ale SN-3ka s ktorou bežne vyhadzujem chrániče, pritom ledva blikne ledkami,... čo myslíte, mám zárubňu pripojenú..:-)
Já myslím, že nemáte zárubeň uzeměnou .
Ale proč ukazuje multimetr 230V vůči neuzemene zárubni?
Můžete mi to vysvětlit? Diky
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 04.11.2023, 09:07
Priznám sa, že vašim slovám „vyhne sa“ alebo vôbec nerozumiem, ...
Snažím se to nějak pochopitelněji vysvětlit laikovi. Jasně, vím že to není technicky přesné, ale laik který se v elektrotechnic e nevyzná, to musí nějak dostat srozumitelněji . Nemyslím si, že má smysl ohánět se před laikem Kirchhoffovým zákonem, který nebude znát. Nehledejte v tom nic jiného.
BLesk se "vyhne" tak, že po hromosvodu "sjede do země" a neskočí dovnitř objektu rovnou do kabelů. Opět zjednodušeně pro laika. Asi nemá smysl popisovat podrobně děje, které se při úderu blesku dějí okolo elektriky, včetně podrobného fungování svodičů přepětí, možných přeskoků, krokového napětí, .............
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 04.11.2023, 16:17
BLesk se "vyhne" tak, že po hromosvodu "sjede do země" a neskočí dovnitř objektu rovnou do kabelů.
Hmm,..to áno, blesk zíde do zeme, v tom sa zhodneme, no len čiastočne,..
On ten blesk totiž čiastočne zároveň skočí aj dovnútra objektu, a to rovno do všetkých káblov cez gakvanicky pripojené ochranné vodiče na METke a riadené „pospájanie“ pomocou SPD...čo je vlastne aj základom ochrany pred škodlivými účinkami prepätia..
Sa mi vidí, že predstava SPD jak ventilu ktorý dačo uzatvára a nepustí ďalej, je ešte furt celkom rozšírená...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana