Lze revizí spolehlivě odhalit nedotažený šroub středního vodiče v 1F zásuvce?
joudacz:
Pro jistotu uvedu jednu věc.
Pan elektrikář (na jednotce pracoval jeho kolega), který pronesl ten absurdní návrh, má žel principiálně pravdu!
Kupujícímu byla předána k užívání jednotka se všemi právními náležitostmi (včetně revize elektroinstala ce).
Stěžejní otázka a širší pohled na celý problém zní:
Jak se nový majitel může dozvědět o pracovních vodičích, které lze se svorek strojků zásuvek vytáhnout bez odporu rukou? Kryty zásuvek nesmí sundat. Nemá to legální řešení.
Strojek vyrobil SEZ, krytku Schneider. Bližší pohled na strojky je opravdu smutný, např. stržené hlavy šroubů. Montér ignoroval velikost hlav a rozdíl mezi PH a PZ. Zřejmě používal jeden ožvýkaný bit v elektrickém šroubováku. Nicméně to není podstata dotazu, tou byla až následná revize.
Odpověď od vás jsem dostal, (poklona) . Odnáším si, že revizí je problematické tento typ poruch odhalit.
Jan Bocek:
Ale nemá pravdu, protože:
Povinnost realizační firmy je dodat kvalitní elektrickou instalaci, včetně dokumentace všech protokolů o shodě a revizní zprávu. To je známkou etablované firmy, známkou kvality a věrohodnosti, která poskytne i záruku.
Pokud nejste schopen se normálně domluvit s firmou na výměně zásuvek, tak se musí použit pravní páka. Objednal bych mimořádnou revizí, při které se zjistí i jiné pochybení. Pak připravím reklamaci s pomocí soudního znalce. To obvykle zabere....jenž e když provedete ekonomickou rozvahu, tak dojdete k tomu, že je lepší požadat kvalitního elektrikáře, aby pomohl s výběrem kvalitních zásuvek a namontoval je předepsaným způsobem. Obvykle je to rychlejší a levnější a hlavně bez stresu. Pokud je ale předseda družstva se zkušenostmi, tak to vyřeší rychle za vás.
Nakonec to již radil kolega Václav Třetí ve svém příspěvku na začátku diskuse.
Revizní zpráva není zárukou kvalitní instalace. Za tu ručí zhotovitel a proto po něm požaduji protokol o shodě. Naivní firmy si myslí, že tu odpovědnost kvality za ně přebírá revizní technik.
Můj poradce právník si to nemyslí.
Václav Třetí:
Překvapuje mne informace, že se jedná o strojky SEZ. Nebudu tvrdit, že je to top provedení, ale na druhou stranu úplný lowend to také není, znám mnoho výrazně horších provedení zásuvek. To vypadá na hodně špatnou práci montážníka, používání el. šroubováku bez nastavení momentu utažení, mizerné nářadí, spěch a žádná kontrola. Nedalo mi to a přinesl jsem si ze skladu zásuvku SEZ, abych se ujistil, že mě paměť neklame. Srovnatelné se šroubovými strojky ABB Clasic, Tango. Na spodní straně strojku je i uveden utahovací moment 1,2Nm. Takže jako za dávných časů, vymáchat řemeslníka v ledové řece, stejně jako nepoctivého pekaře.
František Šohajda:
Pouze jednou za mou praxi se stalo, /asi 4 roky/ že jsem kolegu poslal namontovat "oranžové" zásuvky na op. sál......nové zásuvky, za nějakou dobu přišel a že se šrouby při dotáhnutí ulomí pod hlavičkou...
To jsem ještě neviděl, zkoušel jsem si to a u 2,5mm CU , aby se to dokonale utáhlo tak ten šroub se ulomil.
Napsal jsem na technickou podporu ABB a během 2 dní mě poštou došla krabička těchto šroubů s prohnutými podložkami. Už to nedělalo!
Asi nějaká špatná várka šroubů. Zaslali cca 300 ks šroubů s omluvou!! Zadarmo.
Tomu se říká velmi slušná firma! (poklona)
Byli to ABB REFLEX SI
joudacz:
Přikládám obrázek – koláž. Co vám k tomu mám říci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana