Lze revizí spolehlivě odhalit nedotažený šroub středního vodiče v 1F zásuvce?

<< < (5/6) > >>

Václav Třetí:
Co dodat, snad jen to co už jsem napsal. Špatný řemeslník, který nemá rozum a cit, přetažené šrouby, zřejmě šroubované elektrickým šroubovákem  bez omezení momentu utažení. Rychlá práce, kdy se zničí materiál a připraví past na uživatele. Zásuvky budou na vyhození též, výměna šroubů nepomůže, protože budou poškozené i vnitřní závity v kontaktech.

Nechci malovat čerta na zeď, ale uvažte následující příklad (má reálný podklad v tom, co jsem viděl, řešil a naštěstí dopadlo dobře. Občas se stane, že zásuvka překáží a zůstane nevyužitá za nábytkem, skříní nebo postelí.
 Průšvih je v tom, že dnes používané smyčkované zapojení zásuvek znamená, že proud všech spotřebičů v jednom okruhu zásuvek prochází všemi na vedení předcházejícím i. Pak taková nedokonale zapojená a přitom nepoužívaná zásuvka se může škvařit za skříní nebo ještě hůře třeba za postelí tak dlouho, než dojde k požáru.

Bez ohledu na to, kdo kterou část objektu či byt zapojoval, je třeba vše znovu zkontrolovat, chcete-li se doma cítit bezpečně. Problém je nejen v jednotlivých řemeslnících, ale v celém mechanismu fungování firmy. Je to třeba vysvětlovat předsedovi, členům výboru SVJ, spolumajitelům . Je jednoznačné, že výchozí revize nebyla provedena s patřičnou důsledností a pečlivostí.

P.S. Dobré foto, poskytl jste mně potvrzení, že jsem se nespletl ve výběru kontrolního kusu strojku zásuvky.

Milan Hudec:
Pro odhalení takového spoje je úžasná zkoušečka se zátěží 1000W Tietzch.
Málokdy mě co nadchne, ale toto je s trochou nadsázky "skvělý parťák".

Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec  02.11.2023, 11:33

Pro odhalení takového spoje je úžasná zkoušečka se zátěží 1000W Tietzch.

To je přesně to, proč zmiňuji starou PU 130. Zatěžovací odpor k ní má 50 Ohmů, takže procházející proud při měření je 4,5A a tedy zátěž zhruba 1000W.

Miroš Jan:
Neříkalo se té sestavě GU 130?

Miroš Jan:
Pokud mě paměť neklame, v dobách hodně minulích, otec používal při revizních měření, ručkový měřák se zátěží, kde tekl proud v měřeném obvodu cca 15 A. Už si nepamatuji jak se ten přístroj jmenoval, ale byl i s tím zatěžovacím odporem v krásné dřevěné bedínce.Tak ten by tuto závadu, s povoleným šroubkem, odhalil.  (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana