Fáze vlevo, vpravo nulák, vážně to nikdy nebylo upravené nějakou normou?
Jan Bocek:
Citace: Jiří_Hrubý 27.10.2023, 16:47
Do jisté míry určitě, protože kutil neznaje nejnovější názor normy (musí, může, nemusí), zná určitě letitou poučku "Vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to nectí, ten je ču... " a na rozdíl od vzpurného dráteníka, který hledá důvod proč to tak nedělat, se tím řídí.
Přečetl jsem najednou celou diskusi od začátku a sledoval její vývoj. Po objasnění jak to bylo a je uvedeno v normě, nastal takový divný posun, něco jako v hokeji mezi dvěma sousedními zeměmi. A "hokejovým pukem" byly ČSN a STN....
Ale přípomínka Jiřího Hrubého o zapojování fáze a nuláka s letitou poučkou trumfla všechno a ještě mne odměnila. Ještě ted nemohu klepat do klávesnice, protože se řehotám velice...
Takže skončil i přeshraniční pink ponk, včetně krásné myšlenky s ďábelskou úvahou.
Myslím, že i Elektrika a její diskuse je obohacující i kyž někdy hezká detektivka.
Ale chtěl jsem všem popřát hezký veekend....
Karel Bělohlávek:
Citace: Peter Lovacký 27.10.2023, 12:16
Áno,..presne na to sa tu snažím upozorniť,
A nie na to, že čo je v norme,..to ja dobre viem..
Ona v tom čl. 5.3.3 z ČSN 33 2130 ed. 3, který zde byl hned na začátku diskuse uveden, a který uvádí doporučení připojit fázový vodič na levou zdířku, je na konci stránky uvedena ještě taková nenápadná poznámka:
Případné připojení nulového vodiče na levou dutinku však účinnost ochrany neovlivňuje, neboť z hlediska ochrany je rozhodující připojení ochranného vodiče k ochrannému kontaktu.
Koneckonců jme to zde již minulý týden řešili v jiné diskusi.
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 27.10.2023, 12:16
Áno,..presne na to sa tu snažím upozorniť,
A nie na to, že čo je v norme,..to ja dobre viem..
Moc nechápu proč plníte zdejší diskuse podobnými věcmi. Když chci něco říct, prostě to napíšu přímo a hotovo. Zde jsou zaplněné tři stránky zbytečnostmi jen pro to, aby jste pro nás zázračně objevil to, co je nám dávno zjevné. Chudáci čtenáři kteří se tím pak musí prokousávat při dohledávání informací.
Kotlaba:
Když koukám, jak se můj dotaz (k mé spokojenosti zodpovězený hned na první stránce) rozkošatil, tak neodolám a přidám sem citaci ze své odpovědi na jiné diskusi:
Citace
...Ono je tam víc problémů. Když jsem se v tom šťoural, konstatoval jsem, že ten dráteník co tam tu elektriku páchal měl zlaté české ručičky, jen mu do nich na$rat a revizák musel mít v krvi hodně promile, když bouchnul razítko na revizní zprávu. Třeba to teď vydává za třetí odboj, že tím škodil komunistům...
:(
Peter Lovacký:
Citace: Karel Bělohlávek 27.10.2023, 17:16
Ona v tom čl. 5.3.3 z ČSN 33 2130 ed. 3, který zde byl hned na začátku diskuse uveden, a který uvádí doporučení připojit fázový vodič na levou zdířku, je na konci stránky uvedena ještě taková nenápadná poznámka:
Případné připojení nulového vodiče na levou dutinku však účinnost ochrany neovlivňuje, neboť z hlediska ochrany je rozhodující připojení ochranného vodiče k ochrannému kontaktu.
Ďk,.. p. Bělohlávek, podobné usmernenie o účinnosti ochrán som hľadal, keď som sa v č.22 priamo pýtal na bezpečnosť pri zámene L-N vo vzťahu k ochranným opatreniam v 4-41), ...
Citace: Peter Lovacký 25.10.2023, 16:02
Vo vzťahu k ochrane pred úrazom v zmysle ochranných opatrení v 4-41tke pri prehodení pracovných vodičov riziko úrazu nevidím,.. no možno mi dajaké uniká..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana