Fáze vlevo, vpravo nulák, vážně to nikdy nebylo upravené nějakou normou?
Milan Hudec:
Odklon od zvyklosti může mít pouze dva důvody:
1.jsem naprosto osvícený
2.jsem naprostý kokot
Je na rozhodnutí každého, do které vstoupí (dance)
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 30.10.2023, 09:50
1.jsem naprosto osvícený
2.jsem naprostý kokot
Je na rozhodnutí každého, do které vstoupí (dance)
O0 trefné, jen osobně bych přidal ještě 3 - osvícený kokot (dance) (dance) (dance)
Miroslav Revús:
Citace: Milan Hudec 30.10.2023, 09:50
Stručné, jasné a výstižné.
Áno, moje skúsenosti hovoria, že neštandardné riešenia sú založené prevažne na neznalosti pravidiel
Pavel Horský:
Jsem velice rád, že se v závěru diskuse potvrdila má slova (dance) Myslím, že již není co dodat. Milan to napsal velice stručně a velice výstižně.
Karel Bělohlávek:
Bylo by zajímavé vysledovat, kdy se toto pravidlo v naší normalizaci objevilo poprvé.
V předpisech ČSN to bylo nejdříve uvedeno v ČSN 34 1030 z roku 1962. To byla předchůdkyně zde diskutované ČSN 33 2180 z roku 1979. ČSN 34 1010 byla schválena až roku 1965.
Ta ČSN 34 1030 nahrazovala normu stejného označení z roku 1960, kterou sice nemám k dispozici, ale v tom revidovaném vydání je na konci uvedeno, že právě přibyl ten požadavek na pozici fázových a nulových vodičů, viz příloha.
O pozici vodičů je pojednáno také v 1. vydání knihy Domovní elektrické instalace od Cyrila Macháčka z roku 1951, což by opravdu ukazovalo na předpisy ESČ 1950, které však k dispozici nemám. V předpisech z roku 1939 jsem to nenašel.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana