Fáze vlevo, vpravo nulák, vážně to nikdy nebylo upravené nějakou normou?
Kotlaba:
V diskusi na kutilské poradně jeden tvrdí, že to nikdy žádná norma nevyžadovala.
(četl jsem si pravidla diskuse, s odkazem na to téma by tu mohl být problém, diskutuje se o připojení stropního svítidla)
Já už nemám přístup k normám, víte někdo o nějaké, asi už dávno zrušené normě, kde by to bylo vyžadované? Nebo o nějakém právním aktu na který by se tehdy dalo odvolávat?
Soukupp:
Stále to je v ČSN 33 2130.
Hynek Havliš:
Citace: Soukupp 25.10.2023, 05:59
Stále to je v ČSN 33 2130.
Máte-li na mysli článek 5.3.3:
5.3.3 Zásuvky musí mít ochranný kolík připojený na ochranný vodič. Jednofázové zásuvky se doporučuje připojit tak, aby ochranný kolík byl nahoře a nulový (střední) vodič, aby byl připojen na pravou dutinku při pohledu zpředu, viz též ČSN 33 2180...
tak tam se píše "se doporučuje". Normu 33 2180 k dispozici nemám...
Pavel Horský:
ČSN 33 2180, čl. 6.2.2
Zásuvky se připojují tak, aby ochranný kolík byl nahoře a střední nebo nulovací vodič byl připojen na pravou dutinku při pohledu zpředu. Totéž platí i pro dvojité zásuvky.
ČSN 33 2130 ed.3, čl. 5.3.3, který v jeho úvodu doporučuje a následně se v jeho závěru odkazuje právě na článek výše uvedené normy.
Závěr: ano, zapojení zásuvek je součástí min. dvou ČSN. A já ještě doporučuji nebrat kutilské diskuse vážně a číst je spíš pro pobavení. Z 90% se skládají jen z hospodských mýtů a nemají žádnou profesní váhu.
Jirka Š. Svejkovský:
Mimochodem, ČSN 33 2180 je stále platná.
Pokud mi ale nějaký šikula zapojí zásuvku třívodičově a prohodí L/N, něco si pomyslím (už to tu bylo naznačeno) a dál se tím nezabývám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana