Fáze vlevo, vpravo nulák, vážně to nikdy nebylo upravené nějakou normou?
Jan Bocek:
Citace: Kotlaba 24.10.2023, 12:37
V diskusi na kutilské poradně jeden tvrdí, že to nikdy žádná norma nevyžadovala.
Já už nemám přístup k normám, víte někdo o nějaké, asi už dávno zrušené normě, kde by to bylo vyžadované? Nebo o nějakém právním aktu na který by se tehdy dalo odvolávat?
Citace: Peter Lovacký 29.10.2023, 11:09
P. Kotlaba sa pýta na úpravu v norme dosť všeobecne, a bohužiaľ už nenapísal, že z jakej profesijnej pozície ho „povinnosť“ L vľavo zaujíma...
Tazatel se ptá zcela jasně a také mu bylo jasně zodpovězeno v které normě to bylo stanoveno.
Neptal se všeobecně, ale zcela konkrétně.
A je jedno z jaké profesní odborné posice se ptá.
Poděkoval jste panu Martinovi Kurkovi za jeho příspěvek.
Ale buď jste jej nedočetl celý, anebo vůbec nepochopil.
Také se mi zdá, za léta vašeho přispívání, že na místo, aby jste pomohl řešit problém, tak vytvaříte mnoho dalších a zcela nesouvisejícíh problému. Přisuzuje význam jiným a zcela nepodstatným záležitostem a to neustále. Příkladem je na příklad hodnocení norem 2130 a 331500 jako normy zbytečné. Já si to nemyslím a jsem rád, že jsou ještě platné.
Jak kolegové zdůraznili, že z analýzy rizika vyplývá, že mít fázi vlevo je bezpečnější, než ji mít v pravo. A pokud by to procento bezpečnosti bylo jen 1%, tak to stojí za to se tím i nadále řídit. A je rozumnější i moudřejší to přijat, než o tom dlouze spekulovat. A počátek moudrosti je v úctě i k těm normám a normotvůrcům. A nakonec i k těm mnoha odborníkům, kteří zde přispívaji a v mnohém mne předčí.
Jiří_Hrubý:
Citace: Peter Lovacký 29.10.2023, 21:36
Rozumiem prístupu, keď niekto považuje zákony BOZP a bezpečnostné požiadavky noriem za nedostatočné voči nezodpovedným užívateľom EI, a potom navrhuje niečo navyše, čo lajdácky prístup zmierni...
Já zas takový přístup nechápu, neb je proti přírodním principům.
Ztratí-li živočich přirozenou ostražitost a plachost, stává se kořistí.
Bezmezná důvěra v bezpečnostní opatření vede akorát k méně zodpovědnému přístupu a v některých jednodušších jedincích dokonce vyvolává pocit neohrozitelnos ti a je celkem jedno, v jaké oblasti.
Peter Lovacký:
Ak si mám vybrať medzi normami poplatnými svojej dobe a dnešným stavom okolo mňa, potom si vyberám toto:
Citace: Martin Kurka 28.10.2023, 20:17
Paradoxně u adjustované šňůry pro benelux-francouzský trh je napojení na zásuvku s fázi vpravo teoreticky požárně bezpečnější :-)
A jak pozoruji vývoj bílé techniky, na dvoupólové spínání se přechází i u spotřebičů třídy I snad vyjma už jen žehliček, topidel s termostatem, nejlevnějších varných konvic, některých počítačů v plechu...
Dále pozoruji že přesunem výroby elektrospotřeb ičů bílé techniky do low-cost zemí bývalé východní Evropy se stěhuje poloha modrého vodiče v adjustované vidlici zpět doprava i ve šňůrách pro Německo s OVE znakem zkušebny.
Ale když uvážíte, že v Shuko světě se poloha fáze statisticky pohybuje v levo i vpravo rovnoměrně, nebude popisované přídavné riziko nijak významné abychom se s ním museli vážně zaobírat.
Takže v našich československý ch krajích ve spotřebičích migruje poloha fáze asi stejně nahodile, jako by migrovala kdyby poloha fáze v zásuvce nikdy nebývala normována a byla jednou tak a jindy onak.
Machri ktorých si vo svojom živote naozaj vážim ma nevedú k slepej poslušnosti, ale k štúdiu a samostatnému a kritickému mysleniu,..
A keď to kus vidno..tak aj touto cestou im ďk.. (drinks)
A vám ostatným tiež za hromadu podnetných myšlienok..
Môj názor chlapi poznáte, ja zas poznám ten váš,.. prosím, rešpektujme sa.., aj keď si nie vždy celkom rozumieme..
A na záver, aby ste si zbytočne nedomýšľali:
Citace: Peter Lovacký 27.10.2023, 08:21
samozrejme súhlasím, že ak je v zásuvke fáza vpravo, tak treba spozornieť,...
1. jak elektrikár fázu zapájam vždy vľavo,..normálka.., a fázovku tiež strkám vždy najprv do ľavej zdierky, (nakoniec je z toho Pavlovov podmienený reflex.. )
2. jak zodpovedný za EI uprednostňujem jednotné zapojenie pre celú prevádzku..
3. jak servisák postupujem v súlade so zaškolením výrobcom..
4. jak revizák fázu vpravo nemám za bezpečnostný nedostatok.. a podľa situácie max. odporúčam vylepšenie (C3)
Citace: Miroslav Revús 27.10.2023, 11:18
Na nesprávnu polaritu v zásuvke nehľadám oporu v STN. Ak sa nemýlim, tak v STN polaritu doporučuje.
Kotlaba:
Pokud to někoho zajímá, ptal jsem se z pozice důchodce, když mne v té poradně překvapilo, že někdo tvrdil, že to uspořádání zásuvek nikdy nebylo v žádné normě. Dotaz v tamté poradně zněl, že tazatel si koupil víceramenný lustr ze kterého trčely dráty a byla u něj svorkovnice kam si ty dráty měl nastrkat sám (moje první odpověď zněla, že to měl reklamovat).
Co se týká mého kontaktu s elektrikou, absolvoval jsem FEL ČVUT, na posledním glejtu ohledně vyhlášky 50 jsem měl uvedeno, že se mohu dotýkat drátů i na zem spadlých podle § 6, 7, 8 a 10 do 1000V.
Při posledním přezkušování jsem byl jako zkoušený i jako člen zkušební komise - holt nejsou lidi :(
Jan Franěk:
Osobně jen ještě připomenu jednu věc. Do určitého datumu, nejsem si nyní úplně jist, ale domnívám se do konce platnosti ČSN 34 1010, byly normy brány jako návodné a závazné.
To se změnilo s nástupem řady 33 2000.-.... (ale možná se pletu)
34 1010 skončila v únoru 1996. Tedy beru tento datum jako tlustou čáru, kdy docházelo k významným změnám a pohledu na závaznost norem. Přesto se domnívám že díky stálé platnosti ČSN 33 2180 a zvyklostí, se měla udržovat fáze vlevo. Obzvláště když drtivá většina norem bývala zezávazňována smlouvami o dílo a podobně.
Národní požadavky a normy, zpřesňují Evropské požadavky norem, právě na základě místních zvyklostí a požadavků na bezpečnost. Tedy je nutné těchto národních norem a požadavků dbát. Dle dostupných informací, se s vámi jinde ve vyspělých zemích nikdo nepáře a v případě nesouladu s národními požadavky, máte s místním dohledem (ať je nazván jakkoliv) celkem problém. Jen naše národy mají tendenci furt proti všemu brblat a hledat si jiné cesty. Kdyby to bylo pro dobro bezpečnosti, tedy prováděné přísněji než požaduje norma, je to OK, ale tendence některých je přesně opačná.
V továrnách mají své vnitřní předpisy, mnohem přísnější než jsou normová minima a jejich nedodržením můžete příjít nejen o peníze ze zakázky, ale často i o další práci.
Vždy bylo a je nesnadnější cestou, dodržení platných předpisů. Jakýkoliv nesoulad vyvolává spoustu otázek a přidělává práci s hledáním proč, nebo jak. Jsou případy kde je to pochopitelné a možná i nutné. Ne vždy je možné rychle reagovat na požadavky trhu, nicméně otázka bezpečnosti musí být vždy na prvním místě.
Zdánlivě banální poloha vodiče L v zásuvce není brána jako bezpečnostní závada, přesto může předznamenat (dle mnoha kolegů RT) právě chaos i v pohledu na další články norem. KDyž se dohadujeme na tak základních a roky dodržovaných jednoduchých pravidlech (navíc v souladu s platnou normou), nechci vidět kam až to může zajít. A to se nepovažuju za úplnou konzervu, nicméně mám ve zvyku dodržovat základní pravidla, pokud vyloženě nemusím řešit konkrétní nestandardní věc. Ale to musí stát za ten věnovaný čas, což se o "blbé" poloze L v zásuvce nedá říct
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana