Fáze vlevo, vpravo nulák, vážně to nikdy nebylo upravené nějakou normou?

<< < (9/15) > >>

Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký  27.10.2023, 08:21

To p. Revús a p. Franěk,..

A viete ako revizáci okrem rozporu s normou uviesť ...

Proboha, je to zde vypsané několikrát. V našich končinách to prostě v rozporu s normou je  (norm)

.......ť aj dajaké reálne nebezpečenstvo prehodenia L-N v zásuvke z vašej praxe..?

Opět jsem to zde na fóru už mnohokrát prezentoval. Z praxe znám několik případů, kdy po zapojení do rozdvojky která otáčela L a N, odešla elektronika v plynovém kotli a servisák tuto závadu moc dobře znal. Dle jeho slov to řešil velmi často a zákazníka to stálo nemalé peníze a několik dní bez tepla i teplé vody.

Nicméně to je pouze z pohledu funkčnosti. Z hlediska bezpečnosti tam zásadněji zvednutá rizika samozřejmě nevnímám a nikdy a nikde jsem to netvrdil. Nicméně do závad to díky nesouladu s našimi platnými předpisy uvést musím. tečka.

Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Revús  27.10.2023, 06:46

Mám rovnaký názor. Keď pri revízii nájdem prehodené L/N v zásuvke, tak spozorniem. A nájdem aj ďalšie nedostatky - odfláknutia inštalácie.

Kto si nectí zvykové právo, nectí ani normy a robí spôsobom - "sbal prachy a vypadni".

I pro mě je to jakási výstraha že se na elektroinstala ci podepsal nějaký ignorant, u kterého je těžké odhadovat co dalšího zpackal

Jiří_Hrubý:

Ďk..,    v návode vidím upozornenie na nefunkčnosť, nie na nebezpečnosť.. Podľa môjho sa o nefunkčnosť výrobku má starať servisák výrobku,..a revizáka má v prvom rade zaujímať jeho bezpečnosť...

Bezpečná je i instalace hadráky přibitá na izolátorcích.
Revize má být o bezpečnosti a spolehlivosti zařízení. A mám-li se podepsat pod spolehlivost, nechci být za vola, až nebude kvůli mě fungovat třeba ten kotel.
Bezpečnostní riziko vidím hlavně u výrobků o kterých píšu výše s tím, že i možnost neodpojení vlivem vady v konstrukci výrobku je bezpečnostní riziko, kterému správnou polarizací zásuvky lze předcházet, či jej omezit.

Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý  27.10.2023, 10:17

Bezpečnostní riziko vidím hlavně u výrobků o kterých píšu výše s tím, že i možnost neodpojení vlivem vady v konstrukci výrobku je bezpečnostní riziko, kterému správnou polarizací zásuvky lze předcházet, či jej omezit.

Vytesat do mramoru a pozlatit.

Miroslav Revús:

To p. Revús a p. Franěk,..
Prečo potenciál 230V na modrom N vodiči v spotrebičoch I. triedy má pomaly každý za závadu, a v spotrebičoch II. triedy to už nevadí nikomu..?

Aké „C“ v revízke priradíte fáze vpravo?...

Na nesprávnu polaritu v zásuvke nehľadám oporu v STN. Ak sa nemýlim, tak v STN polaritu doporučuje.

Pokiaľ je zbytok inštalácie v úplnom poriadku, tak to neriešim. Iba na to upozorním v správe. Teoreticky to môže byť za určitých okolností nebezpečné, ale prakticky je mi to jedno.
Ja dávam fázu vľavo.

Ako som spomenul v inom príspevku, nesprávna polarita je pre mňa prvým upozornením. Takmer vždy dokážem nájsť viac iných, nebezpečnejšíc h nedostatkov, ktoré spôsobia negatívny záver revíznej správy. Prehodená polarita zásuvky býva tá najbanálnejšia z nich.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana