Fáze vlevo, vpravo nulák, vážně to nikdy nebylo upravené nějakou normou?
Peter Lovacký:
Citace: Jiří_Hrubý 26.10.2023, 20:07
dodržení zásad jako fáze vlevo, protože toto pravidlo ctí i mnoho výrobců spotřebičů, resp. jím zdůvodňuje použití jednopólových bezpečostních a spínacích prvků,
Rozumiem,..
Poznáte prosím nejakého konkrétneho výrobcu, ktorý podmieňuje bezpečnosť svojho výrobku na fáze vľavo? ?... Myslím bezpečnosť, ..nie funkčnosť..
Zaujímalo by ma, že jaké nebezpečenstvo hrozí u takého výrobku pri opačnom zapojení L-N,..a či je taká podmienka napr. v návode na zapojenie aj v súlade s výrobkovou normou takého spotrebiča...
Jiří_Hrubý:
Třeba Thermona o zapojení pohyblivého přívodu jasně pojednává v návodu i s odkazem na vnitřní zapojení kotle (fáze přes pojistku). To jen tak z hlavy, věřím, že by se našlo víc. Návod se dá jistě stáhnout, skenovat ho nebudu.
Miroslav Revús:
Citace: Milan Hudec 26.10.2023, 09:26
Pokud odhlédneme od norem, tak zapojovat zásuvku obráceně oproti zvyku musí mít důvod:
1.technický či bezpečnostní, nějaké speciality by se našli, a když mě je montér řádně vysvětlí, pokloním se k zemi.
2.psychycká labilita montéra, na stavbě nevyužitelný
3.neznalost montéra, na stavbě nevyužitelný
4.montér salámista, na stavbě nevyužitelný
Mám rovnaký názor. Keď pri revízii nájdem prehodené L/N v zásuvke, tak spozorniem. A nájdem aj ďalšie nedostatky - odfláknutia inštalácie.
Kto si nectí zvykové právo, nectí ani normy a robí spôsobom - "sbal prachy a vypadni".
Jan Franěk:
Citace: Miroslav Revús 27.10.2023, 06:46
Kto si nectí zvykové právo, nectí ani normy a robí spôsobom - "sbal prachy a vypadni".
(dance) O0 je to rebel (dance) citace ze známé pohádky S čerty nejsou žerty, pokud někdo nezná.
Nicméně to vnímám úplně stejně Miro. O0 O0 I pro mne je to zvednutý prst jako varování, že zase bude bohužel spousta práce s vypisováním závad a to mě fakt nebaví.
Asi zavedu přirážku za revizi v těchto případech. Jdu si upravit ceník (norm)
Peter Lovacký:
Citace: Jiří_Hrubý 26.10.2023, 20:56
Třeba Thermona
Ďk.., v návode vidím upozornenie na nefunkčnosť, nie na nebezpečnosť..
Citace: Peter Lovacký 26.10.2023, 20:41
Myslím bezpečnosť, ..nie funkčnosť..
Podľa môjho sa o nefunkčnosť výrobku má starať servisák výrobku,..a revizáka má v prvom rade zaujímať jeho bezpečnosť...
To p. Revús a p. Franěk,..
Prečo potenciál 230V na modrom N vodiči v spotrebičoch I. triedy má pomaly každý za závadu, a v spotrebičoch II. triedy to už nevadí nikomu..?
A viete ako revizáci okrem rozporu s normou uviesť aj dajaké reálne nebezpečenstvo prehodenia L-N v zásuvke z vašej praxe..?
Inakšie s vami samozrejme súhlasím, že ak je v zásuvke fáza vpravo, tak treba spozornieť,...no o tom ja teraz nedebatujem..
Aké „C“ v revízke priradíte fáze vpravo?...
Viem si predstaviť max. C3,... no pojem „vylepšenie“ uvedený v norme sa predsa nemôže týkať nevyhovujúcich stavov.., (tie sa hádam nevylepšujú, ale odstraňujú)..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana