Fáze vlevo, vpravo nulák, vážně to nikdy nebylo upravené nějakou normou?
Jiří Kantner:
Citace: Kotlaba 25.10.2023, 16:29
Čert vem Evropskou Unii, kolik papíru se zbytečně vyplýtvalo kvůli harmonizaci norem.
Ta harmonizace norem byla někde ku prospěchu jinde naopak ale tak je to se vším. A neplýtvalo se jen papírem, aby bylo možené z evropské normy vyrobit "českou", bylo potřeba vytvořit aspoň český překlad názvu. A kolik nepřesných překladů vzniklo a za jakou cenu...
Jen na okraj: Nikdy jsem neviděl nikoho, kdo by hledal třeba ČSN ETS 300 XXX na českých stránkách... nedej bože že by za to byl ochotný platit když tyto normy jsou přístupné na ETSI.org zcela zdarma.
Ono totiž tyto normy na českých stránkách ani efektivně hledat nejde, UNMZ jich zpracoval asi jen jednotky procent, obor se vyvíjí velmi dynamicky, české názvosloví sice existuje ale nikdo ho v odborné praxi moc nepoužívá.
Tady bych zrovna na EU nenadával, tenhle nesmysl je v naší plné režiji.
Milan Hudec:
Pokud odhlédneme od norem, tak zapojovat zásuvku obráceně oproti zvyku musí mít důvod:
1.technický či bezpečnostní, nějaké speciality by se našli, a když mě je montér řádně vysvětlí, pokloním se k zemi.
2.psychycká labilita montéra, na stavbě nevyužitelný
3.neznalost montéra, na stavbě nevyužitelný
4.montér salámista, na stavbě nevyužitelný
Peter Lovacký:
Citace: Pavel Horský 26.10.2023, 07:49
Zřejmě vám dělá problém porozumět českému textu.
Ptáte se na něco, co jsem ve svém příspěvku uvedl.
Píšem o tom, že neviem o nijakom riziku úrazu pri prehodenom L – N v zásuvke 16A/230V vo vzťahu k ochranným opatreniam 411, 412, 413 a 414 uvedeným v 4-41tke...
Vo vašom príspevku som si rozbor tohto vzťahu nevšimol..
Citace: Peter Lovacký 25.10.2023, 16:02
Vo vzťahu k ochrane pred úrazom v zmysle ochranných opatrení v 4-41tke pri prehodení pracovných vodičov riziko úrazu nevidím,.. no možno mi dajaké uniká..
Inakšie mi samozrejme pravidlo fázy vľavo nijak nevadí,...kebyže to treba napísať...
Peter Lovacký:
Citace: Jiří_Hrubý 25.10.2023, 17:26
Tak mějme situaci: zamrzlý chránič (i 10A udrží a byla to značka obíbená a známá, jen ovlivněná kondenzátem v chodbě dlouho nevytápěné chaty) přenosný přímotop, pojistka proti převržení v jednom pólu-fázi a na kostru upadlá spirála. Za normálních okolností a správně polarizované zásuvce, stačilo do tý věci kopnout.
Nastal úplně stejný jev, jako u špatně zapojené zásuvky v TN-C.
Iste, ..existuje nepreberné množstvo rôznych variantov poruchy,..napr. v tej vašej situácii sa toho zišlo toľko, že v takom stave už vlastne ani neplatí základné pravidlo zo 4-41tky..
Podľa môjho keď neplatí toto základné pravidlo bezpečnosti, tak ide vždy o nebezpečný stav, na ktorom prehodenie-neprehodenie L a N v princípe tohto pravidla nič nezmení..
Aby nedošlo k nedorozumeniu,... ja tu nepíšem o dajakom mojom subjektívnom pohľade, ale snažím sa poukázať na obsah 4-41-tky
Alebo si dakto myslí, že napríklad ochranné opatrenie 412 je viac jak 411..? , napr. vo vzťahu k ľubovoľnému otáčaniu plochej vidlice spotrebičov..?
Jiří_Hrubý:
Nepopírám elementární normativní požadavky na bezpečnost, pouze se bezmezně nespoléhám na různé doplňkové ochrany. Časový úsek jejich nasazení je dostatečně dlouhý na to, aby se ukázalo, že v instalacích se nachází dostatečně velké procento chráničů nefunkčních a špatně fungujících vlivem zatuhnutí a celé se to umocnilo jejich povinným nasazením, na které zareagoval trh nabídkou levných shitů nevalné kvality, vlastností a životnosti.
A už proto považuji za základ bezpečnosti instalace její provedení s ohledem na její pasivní bezpečnost, tzn. řemeslné provedení, dimenzace vodičů, spoje, dodržení zásad jako fáze vlevo, protože toto pravidlo ctí i mnoho výrobců spotřebičů, resp. jím zdůvodňuje použití jednopólových bezpečostních a spínacích prvků, no a konečně přehledným provedením instalace jako celku.
Co se ojebe na základu, doplněk už nezachrání. Asi jako nacpat airbagy do 105S.
Jak už jsem říkal, neuvažujte jen o tom, že zařízení v poruše nesmí někoho pokopat, zařízení má být bezpečné a spolehlivé a ta bezpečnost je i ve vztahu k jiným jevům, než úrazům proudem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana