Fáze vlevo, vpravo nulák, vážně to nikdy nebylo upravené nějakou normou?
Jiří_Hrubý:
Citace: Jaromír Táborský 25.10.2023, 13:24
Dnes, když je pracovní obvod L a N a nikoliv L a PEN lze na stejnou zásuvku pohlížet jinak.
A nemůže se stát, že PE bude normálně pracovní? Sice jsou to dva dráty, ale na stejném potenciálu a hlídá to jen doplňková ochrana, kterou někteří považují za svatý grál. Chránič nezpochybňuji jako doplněk ochrany, ale bezmezná důvěra je poněkud lichá.
Citace: Peter Lovacký 25.10.2023, 16:02
pri prehodení pracovných vodičov riziko úrazu nevidím,.. no možno mi dajaké uniká..
Pořád uvažujete jen úraz ve stylu "někoho to zkope".
Tak mějme situaci: zamrzlý chránič (i 10A udrží a byla to značka obíbená a známá, jen ovlivněná kondenzátem v chodbě dlouho nevytápěné chaty) přenosný přímotop, pojistka proti převržení v jednom pólu-fázi a na kostru upadlá spirála. Za normálních okolností a správně polarizované zásuvce, stačilo do tý věci kopnout.
Nastal úplně stejný jev, jako u špatně zapojené zásuvky v TN-C.
Profitest považuje za správně zapojenou fázi vlevo jak u E tak u F.
No a konečně nejsme jediní, kdo má polarizovanou zásuvku a budete se divit, němci se na tohle téma hádají taky, stejně jako tuzemští inovátoři a zlepšovatelé. Ale tam je to pochopitelné, čekají, že jim nějaký vůdce určí směr. Obecně tam ale má mírně navrch fáze vlevo, právě kvůli měřákům a pojistkám ve spotřebičích. Navíc řeší jak vrazit vidlici do zásuvky, pokud to není úhlová a není to tím tak nějak daný.
Jan H:
Pokud se dobře pamatuji,tak to bylo v 341010.A co se týče prodlužovaček,tak pro spotřebiče Itř.musely být vždy třívodičové.Po divuji se,že na to v této diskusi nikdo nereagoval.Ned ávno zde proběhla debatata o různém zapojení zásuvek a prodlužek a taky nic.
Jan Bocek:
Citace: Václav Třetí 25.10.2023, 17:04
Bylo to psané v ČSN 34 10 10 a pokud se dobře pamatuji, tak také v ČSN-ESČ 1950.
Citace: Jan H 25.10.2023, 17:50
Pokud se dobře pamatuji,tak to bylo v 341010.
Pamatujete to dobře, již jsem zde uvedl článek 72
Norma ČSN 34 1010 platila do srpna 1995 a byla nahrazena ČSN 33 2000-3.
Ale našel jsem ještě starou 34 1010 v archivu norem, kde je v části 72 pro ochranu nulováním v části c) PŘIPOJENÍ SPOTŘEBIČŮ ZÁSUVKAMI PŘI OCHRANĚ NULOVÁNÍM musí být podle obrázku 5, kde je fáze vlevo a nulák v pravo a ochranný vodič na kolik, který je nahoře.
Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý 25.10.2023, 17:26
Profitest považuje za správně zapojenou fázi vlevo jak u E tak u F. Dovolím si doplnit: míněno provedení zásuvek E = naše (francouzská), s kolíkem, F= Schuko (německá), s jazýčky
Ono to tak bylo už u starých rev. přístrojů. Např. Revitester typ 100, který je starý 40 let, to má také tak, při přepólování ukazuje chybu a neměří (protože by ani nemohl). Původní originální přívodní šňůra tohoto přístroje má kombinovanou vidlici (E a F) s přímým vývodem a pro použití v zásuvkách Schuko má označený kolík, který je fázový, barevnou tečkou ze strany.
Pavel Horský:
Citace: Peter Lovacký 25.10.2023, 16:02
A čo sa teda z hľadísk bezpečnosti a ochrany pred úrazom pri prehodenom L-N v zásuvke vlastne deje..?
Jediné riziko čo ma napadá je to „zvykové“, keď lajdáckemu elektrikárovi stačí na konštatovanie beznapäťového stavu strčiť fázovú skúšačku do ľavej zdierky...
Vo vzťahu k ochrane pred úrazom v zmysle ochranných opatrení v 4-41tke pri prehodení pracovných vodičov riziko úrazu nevidím,.. no možno mi dajaké uniká..
Zřejmě vám dělá problém porozumět českému textu.
Ptáte se na něco, co jsem ve svém příspěvku uvedl.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana