Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku?

<< < (3/7) > >>

Jiří Schwarz:
po přečtení příspěvku číslo 9 přemýšlím o vrácení revizáckých papírů

Tyhle "7-i drátkové" jsou problém.
Já jsem měl v ruce vyjádření, že toto provedení vodiče je možné zaříznou i do LSA pásku, "...pokud bude zajištěna dobrá vodivost a mechanická pevnost spoje..."
Alibismus autora odpovědi

Kvita Ladislav:
Citace: Jan Bocek  24.08.2023, 19:19

Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku?
Pokud bude průměr díry ve svorce pro kabel HO7V-R16 s hrubě slaněným vodičem 8 mm
a šroubek M6, tak nedojde k roztřepení a dutinku není nutné používat.
Ale pokud chceme mít estetické "limce" na vodičích, tak ji tam dostaneme. Vodič má průměr 7,8 a dutinka má stěnu 0,2 mm, tak do díry o průměru 8 mm to dostaneme. A pokud to dotáhneme předepsaným momentem, tak spoj bude kvalitní.  

Pane Bocku, při vší úctě k Vašim znalostem a Vaší praxi, nepřepsal jste se trochu s těmi 7,8mm průměru pro vodič s průřezem 16mm2? Snad jako průměr i s izolací by to mohlo být, ale tak jste to asi nemyslel.

Jinak pro zájemce o problematiku jader izolovaných kabelů doporučuji ČSN EN 60228. Norma sice neřeší, zda dutinky ano, či ne, ale dá se tam dočíst něco málo o klasifikaci, materiálech, provedení atp.

Miroslav Revús:
Citace: Kvita Ladislav  25.08.2023, 11:29

Pane Bocku, při vší úctě k Vašim znalostem a Vaší praxi, nepřepsal jste se trochu s těmi 7,8mm průměru pro vodič s průřezem 16mm2? Snad jako průměr i s izolací by to mohlo být, ale tak jste to asi nemyslel.

Nebudem sa škriepiť, ale pri lanovanom vodiči (7 drôtov) je to reálny priemer.

mebs:
Kolmý pohled okem mi ukazuje 7,2 mm s izolací a 5,2 mm bez izolace.  O0

Kvita Ladislav:
Citace: Miroslav Revús  25.08.2023, 12:27

Nebudem sa škriepiť, ale pri lanovanom vodiči (7 drôtov) je to reálny priemer.

Právě proto jsem zmiňoval tu normu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana