Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku?

<< < (4/7) > >>

mebs:
Trochu jsem váhal, zda toto vlákno založit, ale reakce mne mile potěšili.  (poklona) všem diskutujícím. Za mne možné uzavřít, ale asi bych ještě chvíli počkal na reakce.

Jan Bocek:
1. Opravdu jsem se přepsal. Zašel jsem do dílny a uštípnul jsem 5 kousku lana 16 kvadrat různého provedení. Chtěl jsem si jen ověřit, že pevný vodič má menší průměr, než slaněný.

2. Co výrobce, to jiný počet drátků a jen někteří výrobci uvádějí jejich počet a průřez nebo průměr. Na příklad 10AWG má průřez 5,2 a drátky 105/0,25. ( to jen pro ilustraci, protože na svazku visel štítek s údaji)

3. Znal jsem starou normu na vodiče 34 7201 a již ji v archivu nemám. Proto mne potěšila ČSN EN 60228. Není nad "psáno jest". Přesto jsem naměřil podle třídy slanění průměry 5,8-6,8 mm

4. Nepochopil jsem  pane Ebs vaši presentaci s dutinkami na jednotlivé žily. Rovněž měření kabelu šuplerou v podélném směru. Průměr na drátech měřím vždy se šuplerou kolmo....

5. 7 mi lánkový vodič jsme nikdy nepoužívali, jen vícelánkové

6. Ze všeho plyne, že každý vodič vyžaduje svoje svorky. A zvláště slaněné vodiče. Pokud je vodič ve svorce příliš volný, tak dutinka je řešením. A to je ten zvláštní cit a kvalifikace montéra.

Vlado Konrád:
Žiadna dutinka . Na kábel má byť použitá správna svorka a dutinku na požadovaný  typ . Na Cy káble  nie je nutné používať. Ak by to bol CHBU tak áno ,  inak nie .  Jan B. má pravdu.

mebs:
Ty dutinky na jednotlivé drátky jsem nasunul pro vizuální představu průměru drátku 1,7 - 1,8 mm s jiným, běžně používaným vodičem nebo kabely. Jako takovou pomůcku. Tím jsem nechtěl nabádat k použití dutinek na jednotlivé dráty tohoto vodiče ani nikoho uvést v omyl.

Komentář na kolmé štípnutí vodiče i způsob měření nerozporuji. U prvního jsem použil zbytky z montáží. U druhého jsem položil naležato, aby byly na fotografii čitelné číselnice. Měření však proběhlo kolmo, jak k izolaci, tak k drátku. Chtěl jsem, aby to vlákno něčím zaujalo, a nebyl to jen nudný text.

PS: Tento 7-mi lankový vodič byl zakoupen v elektru s celorepublikov ou působností jako “J….”.

Jiří_Hrubý:
Už jsem se s tím několikrát setkal. Ne každý výrobce uvádí pro jaký typ RM vodiče je svorka určená a ne každý elektrikář ví, že je nějaké SM, RE, SE RM, RM (V). Nejlíp se to pozná, když si koupí spojovač či oko a pak buď piluje laple, nebo vystřihuje dráty (zle) a podobné je to u svorek.
Dutinka má za hlavní úkol udělat tu kompresi jádra, kterou jinak dělá výrobce u RM(V) vodičů (pominu-li navíc jednotlivé drátky většího průřezu.
Drobností je i vysoká zátěž kleští, při použití na takový vodič, protože nemají už co stlačovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana