Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku?
mebs:
Je nutné použít instalační dutinku pro netřmenové upevnění hrubě slaněného vodiče CY 16 mm2 (H07V-R) do rozbočovací svorkovnice HLAK 25-1/6 pod dva šroubky? Názory výrobců jsou protichůdné, někdo tvrdí že musí, pro jiného zbytečné.
Pavel Horský:
Pokud výrobce dané svorkovnice řekne "musí"/"nemusí"/"doporučujeme", pak si to nechat dát písemně a chovat se zásadně dle jeho vyjádření. Nedovedu si představit, že by mi dva technici od jednoho výrobce trvdili rozdílné požadavky a kdyby už, tak bych chtěl, aby si spolu promluvili a vydali mi jasné písemné vyjádření.
Tento dotaz směřovat jedině na výrobce a ne na diskusní vlákna.
mebs:
Hrubě slaněný vodič H07V-R je jejich výrobci často označován jako plný vodič. Namátkou katalogový list v příloze. Tedy je tvořen více plnými vodiči. Výrobce lisovacích dutinek odpoví, že dutinky jsou na slaněné vodiče. Tedy jak jemně, tak hrubě slaněné. A nebo ne, protože jde přeci o plný vodič podle výrobce vodiče, že?
Ale když na hrubě slaněný vodič nalisujeme dutinku, zdeformujeme vodič na tvar hrany nebo půlměsíce (podle toho jaké máme kleště). Po vložení do oné svorkovnice sice splníme řemeslnou kvalitu. Na druhou stranu je rozteč mezi šrouby na oné svorkovnici na hraně délky běžné prodávaných dutinek. Tedy takové řešení skoro na nic, aby se neřeklo.
Šlo mi postřehy z montáží, pokud někdo z kolegů elektrikářů narazil na stejný nebo podobný problém. Nechci hnidopišsky rozebírat jako román na pokračovaní, byť se může jednat o pro někoho zajímavé téma.
Karel Bělohlávek:
To, zda se použije dutinka nebo jiné opatření, nezáleží ani tak na tom, zda je vodič nějak slaněný, ale právě na té použité svorkovnici, jak již uvedl Pavel Horský. Do některých typů svorek můžete bez problémů instalovat i jemně slaněné vodiče bez dutinek.
Pro doplnění přikládám článek normy, který požaduje ochranu konců vodičů v elektrických instalacích:
ČSN 33 2000-5-52 ed.2 z roku 2012
526 Elektrické spoje
526.8 Spoje slaněných vodičů a vodičů složených z jemných a velmi jemných drátů
526.8.1 Aby se zabránilo oddělení nebo roztřepení jednotlivých drátků slaněných vodičů nebo vodičů složených z jemných a velmi jemných drátů, musí se použít vhodné připojovací svorky nebo konce vodičů musí být chráněny odpovídajícím způsobem.
Otázka tedy zní, zda u hrubě slaněného vodiče hrozí při vytváření spoje k „oddělení nebo roztřepení jednotlivých drátků“? Nebo třeba další potíže? Troufnu si tvrdit, že u této svorkovnice to zase tak problematické nebude.
mebs:
Informace z katalogového listu výrobce svorkovnice v příloze. Každý výrobce má individuální požadavky na upevnění vodičů a nerozporuji předchozí dvě doporučení. Zajímala mne spíš praktická zkušenost z montáží ať už do té svorkovnice na fotce nebo třeba do kabelové spojky pro nastavení takového vodiče. Za jiný úhel pohledu a přeformulování dotazu jsem rád, je to poučné. (poklona)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana