Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku?
mebs:
Pro doplnění a nikoliv rozpor k předchozím odpovědím (poklona)
V montážním návodu známého výrobce svorek, odstavec upínací jednotka, se uvádí buď s přímým nebo něpřímým tlakem šroubu na vodič. Svorky umožňují připojení tuhého plného, tuhého slaněného i ohebného slaněného vodiče.
Jan Bocek:
Citace: Marek Ebs 28.08.2023, 09:07
Pro doplnění a nikoliv rozpor k předchozím odpovědím (poklona)
V montážním návodu známého výrobce svorek, odstavec upínací jednotka, se uvádí buď s přímým nebo něpřímým tlakem šroubu na vodič. Svorky umožňují připojení tuhého plného, tuhého slaněného i ohebného slaněného vodiče.
Ano, svorky umožňují připojení..... ale za určitých výše uvedených podmínek.
RS svorky se používaly při montážích již v šedesátých letech. Tehdy neexistovaly žádné dutinky ani lisovací oka. Ale myslím, že neexistovaly ani hrubě slaněné vodiče, jen více drátkové ohebné, na příklad S lana. Konce slaněných vodičů se cínovaly. Vzpomínám na kádinky na cín a hořáky a různé pasty a kalafúny. A pěkně to vonělo....
Doba se podstatně změnila a používají se svorky různých výrobců a ne jen RS a ETB. Přímý tlak na slaněný vodič vždy rozcupuje ukončení vodiče. Čím větší rozdíl mezi průměrem svorky a vodiče, tím větší rozcupování. To je prostě zákon fyziky. Úsměvná je poznámka v katalogu o použití dutinky, aby se mohl vodič znovu použit. Přitom většina spojů je montována ve smyslu "zabuduj a zapomeň". Je jasné, že rozcupovaný vodič již znovu do svorky nedostanete.
A když již tak filozofický rozebíráme pane Ebs tento problém, tak mne jen napadá jedna myšlenka učitele, kterou jsem pochopil až za mnoho let. Cesta k cíli je vždy plná překážek. Jedna cesta k cíli vede přes teorií i přes ty katalogy. A druhá cesta vede cestou praxe a poznání. Ani jedna cesta není bez výmolů a není přímá. A tak pak se z jedné cesty vracíme k té druhé a následně je to kombinace teorie a praxe. Na příklad až zakrimplujem stovku vodičů, tak zjistíme, že jsou různé typy a tvary krimpovacích kleští. A také různé typy a tvary svorek a jak pro přímý, tak i nepřímý tlak jsou různé typy šroubů. V těch šedesátých létech se nám o imbusech a momentových šroubovacích ani nezdálo. Ale již tehdy měly svorky RS speciální šroubky a vyžadovalo to dobré šroubováky.
Typují, pane Ebs, že pracujete u nějaké firmy jako technolog a hledáte cestu. Za to vám (poklona) , protože jsme si i my starší museli zopakovat, co je dobré a co je špatné. Jako RT vidím často neuvěřitelnou technologickou nekázeň. Je to obvykle obraz šefmontéra.... a správně svorkovat umí jeden z deseti montérů. A tak si kladu otázku, proč ten šefmontér ty ostatní nedoučí a nedokope, aby tro bylo perfecto..
mebs:
Opravdu hledám cestu v mezích norem, kvalitní řemeslné práce a montážních návodů. Suplovat zkušebny a uvádět na trh nové postupy či výrobky mi nepřísluší. Pochopitelně, že správným řešením je také projekt v rozsahu úpravy na vhodnou kombinaci svorky nebo svorkovnice a vodiče pro konkrétní účel použití.
A na závěr ještě pár fotografií ze zkoušení jako vizuální pomůcka.
PS: Kdysi dávno jsem studoval elektrotechnic kou průmyslovku, poté jsem změnil napěťovou hladinu a nakonec se posunul do zcela jiného oboru a odvětví. O silnoproudou elektrotechnik u v oblasti elektromagneti smu se však dodnes zajímám a jsem příležitostně aktivní v oblasti návrhů praktických řešení a jejich následné montáže.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana