Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku?
Milan Hudec:
Pokud nepoužiji dutinku, je potřeba aby onen laněný vodič byl někde blízko pod max.kapacitou svorky, tj., šroubek by neměl většinu segmentů odehnout a přitahovat jen zbylé.
Je to hodně o citu montéra.
Já coby alibista používám krátkou dutinku jen pro první šroub (vodič zakončený dutinkou s límcem vypadá dobře), no a šroubu druhému již nabídnu vodiče jak je panbu stvořil.
Juraj Rojko:
Moje zkušenost je, že tyto konkrétní svorky mají kvalitně zakončené šroubky, které ani jemně slaněné vodiče nepoškozují. (Druhý šroubek opravdu někdy zasahuje za dutinku). Takže o hrubě slaněné přiměřeného průřezu bych strach neměl.
mebs:
Také jsem zkoušel pomocí klaští K....x 97 78 180 a 97 53 09 a výsledek na fotkách v příloze. Na oplátku za podělené zkušenosti. (poklona)
Osvědčila se mi jak varianta bez dutinek tak s jednou dutinkou. O0
Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec 24.08.2023, 15:31
Pokud nepoužiji dutinku, je potřeba aby onen laněný vodič byl někde blízko pod max.kapacitou svorky, tj., šroubek by neměl většinu segmentů odehnout a přitahovat jen zbylé.
Je to hodně o citu montéra.
Já coby alibista používám krátkou dutinku jen pro první šroub (vodič zakončený dutinkou s límcem vypadá dobře), no a šroubu druhému již nabídnu vodiče jak je panbu stvořil.
Je to v podstatě fyzika, kdy přechodový odpor je závislý na ploše a tlaku.
Pokud je velká díra ve svorce a strkáme tam daleko menší průměr drátu, tak bude vždy "problém".
Ten cit montéra vidím v tom, že má tabulku normativních průřezu v mm2
a k tomu má přiřazené maximální průměry z normativního průřezu, tak i minimální průřezy pro 100% vodivost dle IACS.
K tomu přiřadit průměry pro hrubé slaněné vodiče a pro jemné slaněné vodiče. Ten rozdíl je na příklad u HO7V až 2 mm.
A tak montéři chtějí narvat do svorky 16 určené pro plný drát hrubě slaněný vodič 16 a vyštípnou pár drátku, aby to tam dostali. A přitom při použití svorky na průřez 25 se ten problém vyřeší. Vědět jen, že slaněné vodiče mají z fyzikální podstaty větší průměry.
Myslím, že pro každý typ svorky je nutné používat jiné krimpovací kleště. Pro kulaté díry je vhodnější HEX, než "kvadrát". Někdy je lepší vůbec nekrimpovat, pokud dutinka jde nasadit ztuha na vodič a vyplní mezeru mezi vodičem a tělem svorky. Zabrání se tak vysmeknutí drátku se sevření šroubem. Dutinka je ve funkcí třmenu...
P.S. K fotkám. Je vhodné používat štípačky na kolmé štípání, na příklad WM KT8. Jinak k postesknutí, že výrobci svorek neuvádějí vždy průměry svorek. A výrobce kabelů zase neuvádějí počet lanek a jejich průměry. Kde je hranice mezi hrubě a jemně slaněným vodičem?
Je nutné použít na hrubě slaněný vodič lisovací dutinku?
Pokud bude průměr díry ve svorce pro kabel HO7V-R16 s hrubě slaněným vodičem 8 mm
a šroubek M6, tak nedojde k roztřepení a dutinku není nutné používat.
Ale pokud chceme mít estetické "limce" na vodičích, tak ji tam dostaneme. Vodič má průměr 7,8 a dutinka má stěnu 0,2 mm, tak do díry o průměru 8 mm to dostaneme. A pokud to dotáhneme předepsaným momentem, tak spoj bude kvalitní.
mebs:
Vyčerpávající odpověď (poklona)
PS: Ve vodiči H07V-R je 7 žil, každá má průměr ca 1,7 - 1,8 mm. Na žílu jde nasunout dutinka DN 1,5. Dutinka DN 2,5 už "plave" na volno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana