Student v Asii studuje to, co si myslí, že ho uživí ...

<< < (5/7) > >>

Martin Novák:
Citace: Jiří_Hrubý  23.07.2023, 11:26

Manuální práce a nároky na její kvalitu, jsou upozadněny poždavkem na zpracování tabulky o jejím vykonání, které trvá déle, než práce samotná.
Ovšem výsledkem je nějaká excelová tabulka kdesi v ústředí, nad kterou si pohoní čerstvě přijatý kontrolor kvality práce, který ač práci samotné nerozumí, z tabulky vyčte, zda byla provedena a jestli by nebylo možné ty časy ještě zkrátit, aby nebylo potřeba tolik zaměstnanců.
Přínosem je tedy vznik nových pracovních míst, které neprodukují žádné hodnoty, pouze kontrolují, zda zdroje dobře plní výkonnostní plány.

Celkově došlo k úplnému převrácení hodnot. Už není důležité něco nového, převratného udělat ale co nejlíp to "obkecat". Presentace a excellovské tabulky jsou najednou důležitější jako práce samotná. Už není důležité něco umět, ale co nejlíp zabalit výkal do pozlátka a vyhlašovat jej za dort. S tím zcela jednoznačně souvisí i nechuť mladých lidí studovat technické odbory kde prostě nic "obkecat" nejde a 2+2 je vždycky 4 nezávisle na názoru studenta. Pro mnoho lidí zvyklých školou proplouvat s minimální námahou je tak nějaký pseudoobor na tiskárně diplomů volbou číslo 1. Situace zašla už tak daleko, že se mi nedávno jeden akademický funkcionař z VUT Brno svěřil že má vážnou obavu kdo vůbec bude udržovat v chodu technologie na kterých závisí naše existence až do důchodu začnou masově odcházet technici z generace "Husákových dětí". 

Miroslav Minařík:
Citace: Martin Novák  26.07.2023, 22:05

Celkově došlo k úplnému převrácení hodnot. Už není důležité něco nového, převratného udělat ale co nejlíp to "obkecat". Presentace a excellovské tabulky jsou najednou důležitější jako práce samotná. Už není důležité něco umět, ale co nejlíp zabalit výkal do pozlátka a vyhlašovat jej za dort.

Vytesat do zdi! Odkud já to jen znám?  O0

Jiří Kantner:
Citace: Martin Novák  26.07.2023, 22:05

Celkově došlo k úplnému převrácení hodnot. Už není důležité něco nového, převratného udělat ale co . Situace zašla už tak daleko, že se mi nedávno jeden akademický funkcionař z VUT Brno svěřil že má vážnou obavu kdo vůbec bude udržovat v chodu technologie na kterých závisí naše existence až do důchodu začnou masově odcházet technici z generace "Husákových dětí". 

Tahle obava je ze určité části lichá. Na trhu působí celá řada firem, které s radostí provedou upgrade těhle technologií následná údržba se nebude řešit pomocí vlastních sil ale bude na to domluvený kontrakt s dodavatelem. Co na tom, že stará technologie plnila všechny požadavky a mohla dále fungovat. Zvýší se jen závislost na výrobci /dodavateli a posílí se trvalé cashflow kdy místo vlastního zaměstnance platíte výrobci. Najmete  nového zaměstnace který místo znalosti technologie potřebuje správně vykazovat jak probíhají healthcheky, upgrady atd.  Pak jednoho dne výrobce oznámí že za rok nebo dva bude end of support a začne vše nanovo. Smutné je, že se  při tom vytratí určité know how a zvýší se závislost na dodavatelích technologie. Limitujícím faktorem nebude zdaleka fyzická životnost zařízení ale morální (sem patří i to, že neseženete po x letech někoho kdo by tomu rozuměl).

Martin Novák:
Citace: Jiří Kantner  27.07.2023, 08:09

Tahle obava je ze určité části lichá. Na trhu působí celá řada firem, které s radostí provedou upgrade těhle technologií následná údržba se nebude řešit pomocí vlastních sil ale bude na to domluvený kontrakt s dodavatelem.

Problém je v tom, že ani ty dodavatelské firmy za pár let neseženou techniky. Řeknu to asi takhle: když v jeden akademický rok ukončí studium 150 sociologů, 200 politologů, 300 absolventů genderových studii ale jen 70 energetiků a 150 síťových inženýrů, máme do budoucna zaděláno na docela masivní průser. Synovec studuje na VUT komunikační technologie. V ročníku jich začínalo 140 a na studium nebyl výběr ale nábor. V druháku jich zůstalo 78, zbytek odešel studovat něco "snadnějšího". Nakonec jich bakalářský titul dostalo kolem 60.

Jan Yossarian:
Pánové, opravdu nechci ve firmách nikoho nasrat ale napsat to musím!
Pohledem na odborníky u některých našich výrobců je to tragédie.
Pravděpodobně je to nejhorší v těch velkých koncernech, kde se zabývají hlavně reporty. V miinulosti jsem byl zvyklý na to, že jsem vyhledával ty, kteří publikovali v časopisech. Dnes se ještě objevuje třeba inženýr Štěpán z Felten & Guilleaumme se svými proudovými chrániči. Super a dál?
Dál nic. Nikdo už nic nepíše. Ti staří tvrdí, že už vše napsali a že to už všichni známe a nová generace neumí napsat souvislý odstavec.

Znalosti mladých produkťáků jsou omezené tak možná na to, zač jsou placení a bohužel i v některých případech mám "vygůgleno" více, než o věci tuší. Rád se účastním firemních worshopů abych se dozvěděl informace z první ruky. Teda chtěl jsem to napsat v minulém čase.

Letos jsem byl na několika událostech a dopadlo to tak, že kdybych dal synovi předčítat datasheety, ušetřil bych čas a cestování. Přednášející znali ..... ale s nějakým stupněm vysoké školy se rádi pochlubí. To je novodobá tragédie, tedy asi spíš pro ně, protože si info najdu jinde a jestli jim do toho ještě hodí vidle AI, tak jdou žebrotou. Figurky do jazzu. Hlavní přidanou hodnotou bod do ČKAITU a obžerství.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana