Smí se montovat proudové chrániče s ČSN EN 61008-1?
GDPR:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 21.05.2023, 16:54
To jsou všeobecné plky.
Otevřel jste si k sobě uvedené normy část -1 a část -2-1?
Udělejte to. Zjistíte, že v částech -1 je v podstatě vše, kdežto v částech -2-1 prakticky nic. Už to tady zaznělo od p. Bělohlávka výše.
V částech -2-1 popravdě není vůbec nic, podle čeho by se ty “správné” chrániče měly zkoušet.
Se mi strašně líbí tydle diskuse.
Výkřiky do tmy ala “to norma zakazuje!”, přitom proč, to nikdo neví, protože “normy nemáme u sebe!”. Z druhé strany hlášky, jak v částech -1 prakticky nic není, a přitom by stačilo jen neteoretizovat, a aspoň do těch norem, o kterých se diskutuje, letmo nahlédnout.
Jediné, co mi z toho zatím vyplývá je stařičká 5-53, která do roku 2010 jejich použití omezovala jen na určité případy. Od roku 2010 ale žádné omezení jejich použiti patrně neexistuje. Nebo je to jinak? Bez dojmologie?
Karel Bělohlávek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 21.05.2023, 16:07
Na posledním semináři OEZ jsem se dozvěděl toto:
"Napěťově závislé chrániče se nesmí používat, protože pro ně neexistuje předmětová norma."
Jinými slovy, co není výslovně povoleno, to je zakázáno. A taky nejspíš proto, že zkušebna nemá noty na zkoušení takových chráničů.
Tohle tvrzení ale není úplně pravdivé. Předmětová norma na úrovni IEC přece existuje (v seznamu evropských harmonizovanýc h norem jsem ji však nenašel). Zároveň ještě platí čl. 511 z ČSN 33 2000-5-51 ed.3, viz příloha.
Jirka Š. Svejkovský:
Jenom cituju jednoho z výrobců.
Milan Hudec:
Norma, nenorma, pokud pominu v chrániči elektroniku, která se časem pokazí, tak znovu nahazovat všechny okruhy při každém výpadku je na skopání takového elektrikáře ze schodů.
Už jsem zažil i blbečka, co to instaloval i na okruh lednice......
Naopak lze vlastnost ocenit u okruhů, kde hrozí přerušení vstupního PEN (koupelny v Al a pod.).
Daniel Pastorek:
, přes víkend jsem tu nebyl. Abych to shrnul neslyšel jsem to osobně ale slyšel jsem to od člověka co byl taktéž na semínáři OEZ jako pan Svejkovský. Tudíž vzhledem k tomu jsem se šel ptát.. Protože jednu věc řekne OEZ když jsem psal email do bonegy tak mi odepsali že dle norem se jejich chrániče montovat mohou. Tudíž si obě firmy protiřečí.. Proto si chci ověřit informace od nezásvilých zdrojů. Ale zřejmě v tom není tak jasno jak by mělo být..
Druhá věc je spolehlivost těchto chráníčů.. Já jsem je občas doporučoval jako dodatečnou ochranu když revizní technik požadal Proudový chránič na každý světelný okruh.. (poklona) vám. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana