Smí se montovat proudové chrániče s ČSN EN 61008-1?
Daniel Pastorek:
Dnes mi bylo řečeno že se nesmí montovat fičkojističe s ČSN EN 61008-1 ale prodávat se zde mohou. Máte prosím někdo info jak to je? Díky. :) Jedná se mi o to že jsem občas brával fičkojističe od bonegy a ta má normu ČSN EN 61008-1. Tudíž je fičko napěťove závislé a to prý nemůže být.
Jan Skotnica:
Tak toto slyším poprvé....Bone gy sice nemontuju ale rozhodně se u nás na prodejně kupují v extremním počtu,berou je lajci i elektrikáří,a hlavně ty co popisujete-1 modulové 16A Rcbo,ty se berou nejvíc....Neví m jestli jsou tady v beskydech tak oblíbené,ale co chodím na revize tak je to každý třetí rozvaděč plný boneg...
František Šohajda:
ANO, napěťově závislé chrániče jsou u nás zakázané přímo v normě!!
Napěťově závislé se používají v jiných zemích, kde mají jinou síť.
Proč?
Protože při přerušení N vodiče do chrániče je "hluchý"!
A náhodou při nějaké poruše, která zmenší napětí pod 90V je také neúčinný!
Viz: EN 61009-2-1, Část 2-1: Část 2-1: Použitelnost všeobecných pravidel pro RCBO funkčně nezávislé na síťovém napětí.), tzn. že musejí být „napěťově nezávislé“. Toto předepisuje čl. 531.3.4.1 pro střídavé instalace, které jsou přístupné laikům (BA1), dětem (BA2) nebo invalidům (BA3) a čl. 531.3.4.2 pro střídavé instalace, které jsou přístupné osobám poučeným (BA4) nebo osobám znalým (BA5). O0
GDPR:
Těžko tedy říci, kde tam čtete, že se "nesmí používat".
Já tam naopak vidím i normy, které napěťově nezávislé chrániče řeší
Citace
531.3.4.1 V AC instalacích, ve kterých jsou proudové chrániče (RCD) přístupně laikům (BA1), dětem (BA2) nebo osobám s tělesným postižením (BA3) musí proudové chrániče vyhovovat:
– EN 61008-1 a EN 61008-2-1 pro RCCB; nebo
– EN 61009-1 a EN 61009-2-1 pro RCB0; nebo
– EN 62423 pro RCCB a RCBO.
Citace
531.3.4.2 V AC instalacích, ve kterých jsou proudové chrániče (RCD) přístupně pouze osobám poučeným (BA4) nebo osobám znalým (BA5) musí proudové chrániče vyhovovat:
– EN 61008-1 a EN 61008-2-1 pro RCCB; nebo
– EN 61009-1 a EN 61009-2-1 pro RCC0; nebo
– EN 62423 pro RCCB a RCBO; nebo
– EN 60947-2 pro CBR a MRCD.
Kde je tedy napsáno, že se "nesmí používat"?
V textu normy na který odkazujete je napsáno něco jiného.
Karel Bělohlávek:
Citace: GDPR 20.05.2023, 07:29
Těžko tedy říci, kde tam čtete, že se "nesmí používat".
Já tam naopak vidím i normy, které napěťově nezávislé chrániče řeší
Kde je tedy napsáno, že se "nesmí používat"?
V textu normy na který odkazujete je napsáno něco jiného.
Řeší se ale použití závislých chráničů.
Podíval jsem na EU prohlášení o shodě chrániče od BONEGA a tu základní ČSN EN 61009-1 mají uvedenou i u klasických magnetických chráničů. Ta ČSN EN 61009-2-1 tam uvedena také není. Z pohledu významu článku normy by to tedy znamenalo, že se také "nesmí" používat.
Nicméně bych spíše chápal, kdyby někde v normě bylo přímo napsáno: "Napěťově závislé chrániče jsou zakázané" a ne jenom odkázat na normu, která řeší pouze napěťově nezávislé chrániče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana