Jaká musí být celková hodnota zemního odporu pro uzemnění instalace?

<< < (3/5) > >>

slower:
A ten klestak by jste dal na vodič PEN nebo na ten uzemnovaci přívod? Myslím ten můj případ, co jsem popisoval a kreslil

Jiří_Hrubý:
Klešťákem na zemniči zjistíte, jestli není někde dál spojený s PEN a jestli tedy vůbec má cenu/lze provést měření. Kleště na E z rozvaděče změří jen nejkratší smyčku k PEN.

Radim Strycharski:
Citace: slower  11.09.2022, 20:55

A ten klestak by jste dal na vodič PEN nebo na ten uzemnovaci přívod? Myslím ten můj případ, co jsem popisoval a kreslil

Když měříte klešťákem nebo impedancí, tak je to vždycky měření odporu „celé smyčky“. Když někam obepnete klešťák, tak máte jednu část smyčky vlevo, druhou vpravo a naměřená hodnota je součet obou. Takže když klešťák obepnete na vývod MET, tak na jedné straně máte odpor uzemnění MET a na druhé straně odpor uzemnění zbytku sítě. Je to jako rovnice x+y=1, takže nemůžete vědět, kolik je x a kolik y. Musíte nejdřív nějak co nejpřesněji zjistit, kolik je x, abyste si mohl dopočítat y, které vás zajímá.

slower:
Citace: Radim Strycharski  12.09.2022, 13:21

Když měříte klešťákem nebo impedancí, tak je to vždycky měření odporu „celé smyčky“. Když někam obepnete klešťák, tak máte jednu část smyčky vlevo, druhou vpravo a naměřená hodnota je součet obou. Takže když klešťák obepnete na vývod MET, tak na jedné straně máte odpor uzemnění MET a na druhé straně odpor uzemnění zbytku sítě. Je to jako rovnice x+y=1, takže nemůžete vědět, kolik je x a kolik y. Musíte nejdřív nějak co nejpřesněji zjistit, kolik je x, abyste si mohl dopočítat y, které vás zajímá.

pořád v tom plavu...

1)  hodnotu x nemusím řešit, když obepnu klešťákem uzemňovací přívod pro MET a naměřím do 2 Ω že?
2) kdybych naměřil nad 2 Ω, mohu odpojit uzemňovací přívod od MET a změřit smyčku přístrojem bez toho uzemnění, a tak zjistím tu hodnotu x že?
ALE
3) co když ten uzemňovací přívod pro MET je zřízen z obvodového zemniče typu B? Potom když obepnu uzemňovací přívod pro MET, naměřím jen velmi nízkou hodnotu max třeba do 1 Ω, protože jsem měřil jen spojitost ne?

Jiří_Hrubý:
Klešťákem nemáte šanci změřit celkový uzemnění sítě, ani když budete měřit přímo na trafu.
Doporučuju si namalovat jednopólák a zemniče a krásně uvidíte, odkud kam budete měřit smyčku klešťákem.
Na celkový uzemnění sítě fungují jen sondy, klešťák je určen pro měření svodů spojených jen jedním koncem s PEN.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana