Jaká musí být celková hodnota zemního odporu pro uzemnění instalace?
slower:
Jaká musí být celková hodnota zemního odporu pro uzemnění elektroinstala ce?
Nepochopil jsem tohle:
V soustavě nn musí být uzemněn uzel zdroje a zemní odpor tohoto pracovního uzemnění nemá být větší než 5Ω. Přitom celkový zemní odpor ochranných vodičů vedení vyvedených z místa zdroje včetně uzemnění nulového bodu zdroje nesmí být větší než 2Ω.
Příklad:
V hlavním rozvaděči je soustava TN-C, vodič PEN je připojen na MET.
Podružné rozvodnice jsou v soustavě TN-C-S a mají SPD.
Svorkovnice PEN v podružné rozvodnici a SPD je připojena na MET vodičem CYA.
Jakou hodnotu zemního odporu musí mít uzemnění MET? 2, 5 nebo 15 ohmů?
Raději jsem to i nakreslil...vi z. příloha
Pokud 2 ohmy, jak se měří?
Uzemnění hromosvodu je většinou od 5-10 ohmů a staré do 15 ohmů...jak se dosáhne těch 2 ohmů?
Jiří_Hrubý:
Citace: slower 07.09.2022, 16:41
Jaká musí být celková hodnota zemního odporu pro uzemnění elektroinstala ce?
Nepochopil jsem tohle:
V soustavě nn musí být uzemněn uzel zdroje a zemní odpor tohoto pracovního uzemnění nemá být větší než 5Ω. Přitom celkový zemní odpor ochranných vodičů vedení vyvedených z místa zdroje včetně uzemnění nulového bodu zdroje nesmí být větší než 2Ω.
Tohle je hlavně distribuční záležitost, kruhy okolo stanice by měly mít 5Ω a celkové uzemnění sítě (volně přeloženo vodič PEN a všechny jeho náhodné i strojené zemniče po trase až k TS) se musí vejít do dvou.
V objektu tedy ty cca 2Ω naměříte na MET za provozu, tzn při připojení včetně PEN.
Jiří Schwarz:
OK až na tu maličkost, že to bylo v ČSN 33 2000-4-41, ed.2, ale z ed.3 to vypadlo
Zdeněk Friedrich:
Pravděpodobně se to z 4-41 vytratilo, protože se asi předpokládá, že kdo se pohybuje před PS směrem ke zdroji už nepracuje s ČSN, ale s PNE 33 0000- 1.
slower:
Citace: Jiří_Hrubý 07.09.2022, 20:54
Tohle je hlavně distribuční záležitost, kruhy okolo stanice by měly mít 5Ω a celkové uzemnění sítě (volně přeloženo vodič PEN a všechny jeho náhodné i strojené zemniče po trase až k TS) se musí vejít do dvou.
V objektu tedy ty cca 2Ω naměříte na MET za provozu, tzn při připojení včetně PEN.
aha, naměříme za provozu na MET včetně PEN...
tak to potom jo, viděl jsem totiž tenhle požadavek už 2x na výkrese od projektanta, kde bylo naspáno, že MET musí mít do 2 ohmů...tak jsem tomu moc nerozuměl, když uzemnění hromosvodu není nikdy pod 2 ohmy.
Předpokládám, že se to měří asi jen jednou metodou a to úplně stejně, jako impedance smyčky
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana