Jaká musí být celková hodnota zemního odporu pro uzemnění instalace?

<< < (4/5) > >>

Radim Strycharski:
Citace: slower  16.09.2022, 14:22

1)  hodnotu x nemusím řešit, když obepnu klešťákem uzemňovací přívod pro MET a naměřím do 2 Ω že?

Teoreticky ano. Prakticky je to ovšem podezřelé, protože když budete předpokládat uzemnění sítě 0,5 až 1 ohm, tak na zemnič z MET zbývá 1 až 1,5 ohmu. A to by člověk měl zpozornět. Proč by samostatný zemnič omezeného rozměru, neovlivněný jiným blízkým zemničem a nespojený nikde galvanicky "do koule" měl mít tak nízký odpor?

2) kdybych naměřil nad 2 Ω, mohu odpojit uzemňovací přívod od MET a změřit smyčku přístrojem bez toho uzemnění, a tak zjistím tu hodnotu x že?

Jak už jsem psal dříve: klešťákem nebo smyčkou neměříte nikdy jenom jeden zemnič, ale dva zemniče za sebou. Každý z těchto zemničů může mít samozřejmě k sobě další paralelní zemniče přispívající ke snížení naměřené hodnoty. Takže při přesném měření je nutné přesně znát jeden ze zemničů a to se bez měření sondami neobejde. Při měření klešťákem nebo impedancí  se prostě tváříme tak, že jednu z těch hodnot (x nebo y) známe jako hodně nízkou a že si můžeme dovolit ji zanedbat. Protože když by třeba měl zemnič ve skutečnosti 8 ohmů a my naměříme a napíšeme do zprávy 10, tak je to sice chyba, ale chyba, která ničemu nevadí a je na straně bezpečnosti.

3) co když ten uzemňovací přívod pro MET je zřízen z obvodového zemniče typu B? Potom když obepnu uzemňovací přívod pro MET, naměřím jen velmi nízkou hodnotu max třeba do 1 Ω, protože jsem měřil jen spojitost ne?

Proč by to tak mělo být? Předpokládáte přece, že i ten zemnič typu B je s vodičem PEN spojen jen v jednom bodě v místě MET. Samozřejmě od toho je požadovaná dokumentace, aby takové předpoklady byly buď potvrzeny, nebo vyvráceny. Jsou případy, že je v objektu více MET, to se má ale člověk dozvědět z dokumentace a pak by byla samozřejmě měřena jen spojitost vodičů. Když bude ale jen jedna MET, tak na jedné straně máte zemnič typu B a na druhé straně uzemnění sítě. Když bude mít zemnič 5 ohmů a síť 2 ohmy, naměříte 7 ohmů.

Jiří_Hrubý:
Citace: Radim Strycharski  18.09.2022, 15:29

Když bude ale jen jedna MET, tak na jedné straně máte zemnič typu B a na druhé straně uzemnění sítě. Když bude mít zemnič 5 ohmů a síť 2 ohmy, naměříte 7 ohmů.

Klešťákem? Ten neřeší celkové uzemnění sítě a nepoužívá ho k měření, takže by naměřil 5ohmů + cca1/2 Zs. Ale možná existuje klešťák na jiném principu.

Radim Strycharski:
Citace: Jiří_Hrubý  18.09.2022, 16:36

5ohmů + cca1/2 Zs

Měřicí proud teče od klešťáku do země, pak teče zemí a jiným uzemněním se vrátí vodičem PE nebo PEN z druhé strany ke klešťáku. Takže je to jednoduše součet všech uzemnění a odporů vodičů PE nebo PEN zařazených v cestě. Ve svých úvahách jsem zanedbával odpory vodičů PE nebo PEN obvykle v řádech desetin ohmu

Radim Strycharski:
Ještě jsem zapomněl dodat, že když je vodič PEN součástí měřicí smyčky, tak může být problém, když tam teče nějaký větší pracovní proud. To pak neměří přesně, tak je lepší, když se může zařídit, aby tam žádný pracovní proud netekl. Ovšem pokud by tam hostoval nějaký cizí proud, tak s tím se nic nenadělá.

Jiří_Hrubý:
Měřící smyčka se uzavře vždy přes nejbližší zemnič, spojený s PEN, což ne vždy bude hodnota celkového uzemnění, ale špatně jsem se vyjádřil.
Měření za provozu umí KEW docela slušně kompenzovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana