Kdo je odpovědný za škodu, revizní technik nebo projektant?
Vlado Konrád:
Potom je to 1:1:1. Projektant musí vedieť, montážna organizácia má zodpovednú osobu s paragrafom, ktorá má vedieť a RT musí vedieť. Čiže nedeliteľná zodpovednosť
opatovice64:
Zajímavý dotaz, který dále rozšířím.
Je odpovědný i TIČR, když vydal závazné odborné stanovisko (dále jen ZOS)?
Pozn.:Předem tuším, jaká bude odpověď.
1. ZOS nenahrazuje kolaudační rozhodnutí
2. ZOS nenahrazuje revizní zprávu
3. ZOS nesmí být předloženo 3. straně
Co tedy toto stanovisko potvrzuje event. garantuje?
Vůbec NIC!
JakubH:
K tomuto za mě jako za montážní firmu musím jen říct, že mě zaráží jak tady někteří z vás chcete házet vinu na montážní firmu. Pokud se v realitě s kýmkoliv z výše postavených lidí (revizák, projektant) bavím a jsem chytřejší je mi vždy taktně sděleno, že jsem jenom čukr, který to má udělat jak mu bylo zadáno...
Na základě tohoto si myslím, že odpovědnost by nemohla být na straně montážní firmy, pokud přesně dodrží zadání projektu a doloží to fotkama z montáže hrubých rozvodů.
Pravdou ale je, že dnes rozhoduje cena a fotky hrubých rozvodů snad raději ani nejsou pořizovány. Viz můj příspěvek o uložení kabelů v podlaze.
Pokud to tam nahážou jako seno, třeba ve svazku i s ostatnímy kabely tak je problém na světě. Nejhorší, je že ty vaše slavné projekty a teorie mnohdy nejsou vůbec dotažené a neřeší podstatné potíže při realizaci a hlavně na nic není nikdy čas a tak jak člověk začne zlobit je buď nahrazen jinou firmou, která drží hubu anebo mu po skončení akce není zaplaceno. Teorie je krásna, ale úplně mimo...
opatovice64:
Naprosto s Vámi souhlasím.
Podívejte se, kdo dnes projektuje, lidé neznalí základních předpisů, stačí, že umí zhotovit výkresy v počítači, v technických zprávách je polovina citovaných norem neplatných a toto nevadí ani orgánům TIČRu.
JakubH:
Někdy mám pocit, že TIČR je tu jenom proto aby inkasoval peníze za oprávnění, které polovina montérů ani neví, že mám mít...Na druhou stranu bude ta chyba asi hlavně na stavebním úřadě, kde sedí kamarád kamaráda a radí mu kamarád dalšího kamaráda...Nam ísto toho aby tam seděl odborník elektro a vyžadoval projekt pro provedení stavby. Vždyť já jako montér na tu stavbu příjdu a do jednoho dne mám montáž vymyšlenou (záleží samozřejmě na rozsahu) tak jakto, že projektant to nedokáže??
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana