Kdo je odpovědný za škodu, revizní technik nebo projektant?
Tomáš Žabka:
Mě to připadá logické, že kabel obklopený vzduchem bude ochlazovaný lépe než v zemi.
Hodnoty pro zem jsou udané pro 20°C a tepelný odpor 2,5 K m/W, nicméně půda jako taková přenáší teplo pouze vedením.
Hodnoty vzduchu jsou pro 30°C, vzduch má významně menší telenou kapacitu než zem, ale ve vzduchu se přenáší teplo kromě vedením také prouděním, to odvádí teplo mnohem lépe. Proto když se podíváte na hodnoty v tabulce a uvědomíte si, jak se při kterém uložení odvádí teplo do okolí, hodnoty vám začnou dávat smysl.
František Šohajda:
V zemi bude stálá teplota..
Ale na vzduchu v létě bude na kabelu 60 °C...
Jeden čas jsem to měřil na střeše pro velkou klimu, řádově stovky kW!!
Kabel byl tak,tak!!
Vlado Konrád:
Citace: Tomáš Žabka 11.03.2022, 17:52
Mě to připadá logické, že kabel obklopený vzduchem bude ochlazovaný lépe než v zemi.
Hodnoty pro zem jsou udané pro 20°C a tepelný odpor 2,5 K m/W, nicméně půda jako taková přenáší teplo pouze vedením.
Hodnoty vzduchu jsou pro 30°C, vzduch má významně menší telenou kapacitu než zem, ale ve vzduchu se přenáší teplo kromě vedením také prouděním, to odvádí teplo mnohem lépe. Proto když se podíváte na hodnoty v tabulce a uvědomíte si, jak se při kterém uložení odvádí teplo do okolí, hodnoty vám začnou dávat smysl.
S toto vašou teóriou sa nestotožňujem. Fyzika nepustí. Nebránim vám ale projektovať podľa hausnumer uvedených v prílohe 5-52.
Jan Franěk:
Citace: Miroš Jan 11.03.2022, 09:51
Asi jsem poránu nějakej natvrdlej. :(
Také čekám na nějaké vysvětlení.
Pokud jištění paralelního vedení nevyjde díky špatnému uložení kabelů, není to vina ani projektanta, ani RT který nemá jak provést kontrolu správného uložení kabelů pod zemí. Jestli jde o nevhodné předjíštění všeobecně, tam míru pochybení RT a projektanta určí až soud, na základě mnoho poznatků z konkrétního případu. Milanovo 60/40 by asi bylo pravděpodobné. Ale pořád je otázkou jak je to zapojené a co je smyslem toho předjištění. Je velmi pravděpodobné, že otázka přetížení kabelového vedení bude řešena až na konci toho vedení a pojistky chrání kabel pouze proti možnému zkratu na vedení, nebo svorkách.
Co se týká hodnot proudového zatížení kabelů, určitě má poslední slovo výrobce, které svá sdělení musí mít podložené zkouškami a podobně. Pokud se mi nějaká hodnota nezdá, prostě zvednu telefon a zavolám (nebo napíšu mail) přímo na technickou podporu, aby mi to potvrdila. Nezřídka jsem se potkal s různými hodnotami u podobných kabelů, dvou různých výrobců. Záleželo také na materiálu, nebo i provedení jádra. Jestli bylo plné, slaněné a podobně.
Milan Hudec:
Zde se ovšem nabízí žertovná právní otázka:
Ve smlouvě bude, že instalace bude provedena dle čsn, pak je zřejmě chybou nasazení kabelu dle hodnot výrobce, které jsou v tomto případě o 1/3 vyšší oproti normě........
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana