Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?  (Přečteno 10300 krát)
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #18 kdy: Včera v 19:47 »

131 obsahuje nenapadné ustanoveni "pasport stavby" = v podstatě ona dokumentace skutečného provedení.

Kloubouk dolů, to jsem přehlédl  Afro

Dohledatelné informace něco v tomto osvětlují i když jsou z různých "neofiko" zdrojů.

* Snímek obrazovky 2026-03-24 194416.png (127.51 KB, 1684x571 - prohlédnuto 36 krát.)

* Snímek obrazovky 2026-03-24 194452.png (182.44 KB, 1098x799 - prohlédnuto 34 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jan Bocek
*

« Odpověď #19 kdy: Včera v 19:58 »

Milane, myslím, že jsi uhodil správně na hlavičku hřebíku.
Když zde uvedl Radim V 131/2024 jako náhradu za 499/2006, tak jsem ji začal studovat celé odpoledne. je obsáhla a je to v podstatě příloha SZ, protože ten se na dokumentaci v §1548 a 166 odvolává na tuto vyhlášku.
A i V131/2024 se v §9 odvolává na pasportizaci zařízení, která je detailně rozpracována v příloze 11.

A tak jsem se zeptal Wiki co to je pasportizace zařízení?

Pasportizace zařízení je proces systematického mapování, evidence a technického popisu majetku (strojů, technických prvků, budov či infrastruktury). je databáze či (pasport) obsahující informace o umístění, technickém stavu a dokumentaci vlastností zařízení, což slouží k efektivní údržbě, plánování oprav a správě majetku ale i k revizím.

A tak jsem při revizích vždy vyžadoval provozní dokumentaci neboli pasport elektrického zařízení. nerozuměli mi....
a tak jsem musel polopaticky vysvětloval že chci

- databazi toho zařízení, které mám revidovat a to je
- jednopolové schéma a schéma ovládání
- hlavní technické údaje zařízení
- uložení průvodní dokumentace
- u strojů Návod na obsluhu a údržbu
- poslední revizní zprávy
- protokol o kontrole dle NV 378/2001
- lhůtník revizí
- PVV
- a další nezbytnosti pro řádný provoz a údržbu

Pasport je věcí provozovatele. I když při předávání velkých celku slušný dodavatel dodá i pasport zařízení dnes v digitální podobě. A není to Option, je to součást předávaných náležitosti. To by měl vyžadovat RT při auditu okolo výchozí revizní zprávy.

A není-li pasport, je to při PRZ závada C1.
Oni vás sice vyhodí anebo zruší s vámi smlouvu.
Ale to je již ten obraz společnosti.
Voni vědí, že tam mají bordél a vono někdo to chce dáti ještě písemně.... tak to ne, milej. Já jsem tady zákon a bude platit to, co chci já."

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Jan Bocek
*

« Odpověď #20 kdy: Včera v 20:19 »

Honza byl rychlejší a uvedl skvělé materiály k podpoře RT chtít "pasport" zařízení.

Ještě dovětek

Na válcovně a ocelárně, kde bylo velké množství agregátu, jen jeřábů bylo přes 500 a ve skladu bylo více než 10 tisíc motorů.
A tak němci v roce 1942 zavedli pasportizaci veškerého technického zařízení v papírové formě. Obrovská kartotéka, kde byly veškeré technické údaje a dokonce i náhrady za motory s odkazem, kde ve skladě ten motor najdeme a kde na příklad se musí upravit i fundament.

Tato databáze byla důležitým nástrojem při zajištění poruchové služby. Správcem byl mistr poruchové služby a následně jsem ustanovili správce pasportu. Ten hlídal každou změnu a aktualizoval databázi. Po roce 1990 jsme databázi z papírové formy převáděli na digitální formu. Umožnilo to obrovské bleskové nasazení PC do údržby a také nová kvalifikace pracovníků.

V některých firmách jsem se setkal s pečlivě vedenou databazi. Obvykle byl uvolněný pracovník  pro údržbu v rámci přechodu na ISO.

Naši předkové v elektrotechnic e nebyli hloupí a i s papírovými prostředky a stužkou v ruce dovedli mít přehled o technickém zařízení a hledat cestu k efektivně řízené údržbě. 

K revizím v cizích firmách jsem vždy vyžadoval seznam zařízení, které mám revidovat a jeho pasporty. Součásti pasportu je i uvedeno v které lokalitě QRA čtverci je zařízení umístěno.

A začalo to C1.....a dokumentaci.

Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #21 kdy: Včera v 22:05 »

A začalo to C1.....a dokumentaci.

Přeně tak. A vyklubala se z toho diskuse s velmi zajímavými informacemi. Přesně o tomto tyto diskuse jsou.

Díky všem kolegové  poklona na zdravi poklona na zdravi

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Kvita Ladislav
*

« Odpověď #22 kdy: Včera v 23:20 »

Nechci vám brát iluze, ale pasport stavby (zpracovaný ve smyslu stavebního zákona) je při revizi v podstatě k ničemu, protože se jedná o dokumentaci stavebně konstrukčního řešení stavby. Zjednodušeně řečeno. Plus, je-li to vyžadováno,  geodetické zaměření stavby za účelem evidence v KN a v DTM.
Jan Bocek
*

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 08:12 »

Nechci vám brát iluze, ale pasport stavby (zpracovaný ve smyslu stavebního zákona) je při revizi v podstatě k ničemu, protože se jedná o dokumentaci stavebně konstrukčního řešení stavby. Zjednodušeně řečeno. Plus, je-li to vyžadováno,  geodetické zaměření stavby za účelem evidence v KN a v DTM.

Na první pohled se to zdá jako iluze.
Ono již celý obsah SZ 283/2021 Sb.,  se svými stovkami §§ je "těžko srozumitelný",  ale nás zajímá otázka dokumentace technického vybavení stavby a tak svou pozornost zaměřme na hlavu IV a §158, kde je uvedeno

§ 158

Obsah dokumentace
(1) Dokumentace pro povolení stavby obsahuje průvodní list, souhrnnou technickou zprávu, situační výkresy a dokumentaci objektů. Dokumentace pro povolení změny využití území obsahuje průvodní list, souhrnnou technickou zprávu, situační výkresy a výkresovou dokumentaci. Dokumentace pro rámcové povolení obsahuje průvodní list, souhrnnou technickou zprávu a situační výkresy. Dokumentace pro povolení záměru stanovená prováděcím právním předpisem musí obsahovat urbanistické a základní architektonick é a technické řešení záměru umožňující posouzení jeho mechanické odolnosti a stability, požární bezpečnosti a vlivů na území a životní prostředí.

(2) Dokumentace pro provádění stavby a dokumentace pro odstranění stavby obsahuje průvodní list, souhrnnou technickou zprávu, situační výkresy, dokumentaci objektů a technických a technologickýc h zařízení.

Jan Bocek
*

« Odpověď #24 kdy: Dnes v 08:13 »

pokračování

(3) Pasport stavby obsahuje průvodní list, souhrnnou technickou zprávu, situační výkresy a zjednodušenou výkresovou dokumentaci. V případě výrobku, který plní funkci stavby, lze příslušné části dokumentace nahradit dokladem podle jiného právního předpisu 34) prokazujícím shodu vlastností výrobku plnícího funkci stavby s požadavky podle § 153, dokumentací výrobce nebo dovozce, popřípadě dalšími doklady, ze kterých je možné ověřit dodržení požadavků na stavby.

(4) K projektové dokumentaci a dokumentaci, která nemusí být zpracována projektantem, se přikládá dokladová část, která obsahuje doklady o splnění požadavků podle jiných právních předpisů, dokumentaci zpracovanou osobami oprávněnými podle jiných právních předpisů a závěry provedených průzkumů.

(5) Podrobnosti obsahu projektové dokumentace, dokumentace, která nemusí být zpracována projektantem, pasportu stavby a obsahové náležitosti průzkumů stanoví prováděcí právní předpis.

(6) Obsah jednotlivých částí dokumentace musí odpovídat druhu a významu stavby, charakteru navrhované změny v území, charakteru navrhované změny vlivu užívání stavby na území, podmínkám v území, umístění stavby, stavebně technickému provedení, účelu využití, vlivu na životní prostředí a době trvání stavby. Části dokumentace, které nejsou předmětem navrhovaného záměru, se neuvádějí.

=======================

A ve vyhlášce 131/2024 v příloze 11 je rozvinutý komentář k §158 Z 283/2021 o obsahu dokumentace a zjednodušené pasportizaci stavby ( budovy, kde je technické zařízení a elektrické zařízení patří do kategorie technického zařízení a někdy i do kategorie VTZ).

Kvita Ladislav
*

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 10:28 »

svou pozornost zaměřme na hlavu IV a §158, kde je uvedeno.....

A ve vyhlášce 131/2024 v příloze 11 je rozvinutý komentář k §158 Z 283/2021 o obsahu dokumentace a zjednodušené pasportizaci stavby...

A právě to Vámi citované jen potvrzuje to, co jsem uvedl já:

...protože se jedná o dokumentaci stavebně konstrukčního řešení stavby. Zjednodušeně řečeno. Plus, je-li to vyžadováno,  geodetické zaměření stavby za účelem evidence v KN a v DTM.

Ostatně, zkuste si nějaký ten pasport najít na internetu. Z pasportů, které jsem dohledal já, ani jeden neobsahoval dokumentaci technických zařízení. Vždy se jednalo o zjednodušenou dokumentaci stavebně konstrukčního řešení doplněnou zakreslením stavby v katastrální mapě. A jednalo se vesměs o pasporty schválené stavebními úřady, což znamená to, že by měly být v souladu s platnou legislativou.
A firmy nabízející pasportizaci se vůbec nezmiňují o nutnosti zpracování dokumentace technických zařízení v rámci pasportizace, ani tuto činnost nenabízejí.
Radim Strycharski
*

« Odpověď #26 kdy: Dnes v 15:08 »

Vidím to podobně. Pasportizace je proces nahrazující standardní povolovací proces stavby, ve kterém figuruje projektová dokumentace pro stavební povolení, která stejně RT nezajímá, protože RT požaduje dokumentaci skutečného provedení, nikoli nutně dokumentaci projektovou. RT je jedno, jestli je stavba legální, chce jen doklad o skutečném stavu elektroinstala ce, který z principu být nemusí v žádném typu povolovací dokumentace. Sám § 167 stavebního zákona v písmenu d) rozlišuje dokumentaci skutečného provedení a pasport jako dvě různé věci. Stejně tak se na to jako na dvě různé věci pohlíželo ve vyhl. 499/2006 Sb.   
Jan Bocek
*

« Odpověď #27 kdy: Dnes v 20:03 »

Pokusme se oprostit od stavebního řízení až po kolaudaci, ale co říká stavební zákon provozovateli  na udržení stavby a jakou má mít DSPS, neboli provozní dokumentaci.

Stále se bavíme o dokumentaci skutečného provedení stavby s EI i po 10-20 létech po kolaudaci.
Máte udělat revizi EZ střední firmy a budete vyžadovat z DSPS:

1. Průvodní zprávu elektro, kde bude uvedeno napájení, měření EE a rozsah EZ
2. Souhrnné zprávy elektro, kde bude na příklad zařazení do tříd EZ I.,  nebo II.
3. Situační výkresová dokumentace,  kde bude mapa pracoviště a PVV, rozmístění RM
4. Podrobná výkresová dokumentace, jednopóláky rozvodu, obvodové sch.,  VRZ, PRZ, MPBP, případně řad údržby a protokoly o kontrolách dle NV 378/2001, anebo i databaze EZ ( pasportizace EZ)
5. Geodetické zaměření stavby, mne jako RT nebude zajímat. Jako auditora ISO ano.

Zapomeňme na "pasport, ale který jiný zákon než SZ, nám nabízí aby měl provozovatel DSPS v aktuálním stavu a aspoň trochu použitelný pro údržbu i revize EZ.

P.S. členění i názvosloví je převzato z vyhlášky o dokumentaci staveb

Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Jak nejrychleji detekovat závadu na osvětlení?
 Netušíte, proč ty jističe padají?
 Mám se jako revizák pustit do odstraňování závad?
 Jak zjistit příčinu vybavování proudové ochrany?
 Smí revizní technik psát závadu do revizní zprávy?
 Musí provozovatel el.zařízení odstraňovat závady z revizní zprávy?
 Ako oficiálne nazvať kontrola odstránených závad?
 Nesprávně provedená instalace před výbuchem
 Neoznačená zásuvka na rozvaděči stroje, která je pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači
 Požár způsobila pravděpodobně závada na elektrospotřebiči.
 Znáte sborník závad pro revizní techniky?
 Proč má spotřebič 50% výkonu při plném napětí a správné impedanci vedení?
 Je rozvaděč bez štítku výrobce hrubá závada v el. instalaci?
 Môže elektroinštalácia ovplyvniť životnosť tlakovej expanzky kúrenia?
 Jakou napsat do RZ závadu při jištění 3f zásuvky 32A deonem 40A?
 Jak najit misto zkratu mezi jednou fazi a N na kabelu CYKY 5x2,5?
 Dle jaké normy se posuzuje závada zásuvky 230V?
 Jak řešíte standardní nedostatky elektroinstalace?
 Jak se zachovat když se setkáte se starým, již nevyhovujícím spotřebičem?
 Přidáte také svůj letní úlovek elektrotechnické prasárničky?
 Mohu poprosit o vyjadreni k zavadam na elektroinstalaci?
 Jak se vám zamlouvá takovéto odstranění revizní závady?
 Existuje nějaká databáze závad pro pravidelné revize?
 Je třeba informovat distributora při závadě v HDS zjištěné při revizi?
 Může vyhovět při revizi poškozená lišta na přívodu do bytového rozvaděče?
 Je demontáž FI ve stávajícím zařízení, je hrubá závada?
 Podělí se někdo o závadovník?
 Nač pamatovat i při jednoduchých opravách elektrického zařízení?
 Jaký systematický a pečlivý postup je potřebný při diagnostice obvodů?
 Jaký systematický a pečlivý postup je potřebný při diagnostice obvodů?
 Jaké znalosti a dovednosti má mít dobrý elektroúdržbář?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.045 sekund, 22 dotazů.