V jakém stavu je funkční hromosvod po úderu blesku?

<< < (3/9) > >>

Jan P:
revizi po úderu považuji za dobrý postup, nicméně zajímal  mne spíše fyzický stav soustavy. jestli je přepálený třeba svodový drát/-y nebo fasáda (zvláště zateplená) poškozená od tepla, upálená jímací tyč nebo podobně.

zkrátka tedy postřehy z těchto revizí, pokud si vás někdo objednal.

Jan P:
než jsem to dopsal, tak p. Schwarz již napsal svoje zkušenosti.

Jan Hájek:
Citace: Jan P  25.07.2021, 20:45

nicméně zajímal  mne spíše fyzický stav soustavy. jestli je přepálený třeba svodový drát/-y nebo fasáda (zvláště zateplená) poškozená od tepla, upálená jímací tyč nebo podobně.

Pokud je ochrana před bleskem provedena správně, na jímací soustavě a domu by nemělo najít nic jiného, než byl stav před zásahem blesku. Maximálně natavení materiálu v místě vstupu blesku do jímací soustavy (jako když se štrejchne elektrodou svářečky). Materiály a jejich dimenze jsou dimenzované na maximální blesky ca 200 000 A a ty se vyskytují v praxi velmi zřídka. Pokud na objektu dojde k jakémukoliv poškození jímací soustavy, nebo škodě na zařízení objektu, měla by tím důvodem být vždy chyba v návrhu, realizaci, nebo údržbě ochrany před bleskem.

Jaké mohou být škody na jímací soustavě, když je špatně navržená se dočtete třeba zde: JAN HÁJEK: Blesková válka č. 6 - Jak má vypadat skrytý svod podle ČSN 34 1390?

Milan Hudec:
Kolego jsi optimista (dance)
Mnoho soustav je provedeno materiálem, za který bych se styděl, i kdybych ho vyráběl v garáži svépomocí.
Svorky jsou rezavé jak liška po několika málo letech, díky jejich debilní konstrukci nejdou utáhnout ani za nového stavu, použité šrouby jsou nejnižšší pevnostní třídy, zinková vrstva tvoří stékance na povrchu atd.....
Po úderu blesku je vhodné (když už na tu střechu někdo leze),  tyto atrapy vyměnit za vaše nerez.
Nejlepší zkušenosti mám s destičkovou s mezideskou, naprosto universální, díky 4ks šroubů drží "jak prase",  nemusím se dopředu starat o typ použitého vedení.
Po úderu blesku doporučuji:
Projít veškeré spoje, zvýšenou pozornost věnuji spoji mezi jímači a soustavou, zde se uplatní nejvyšší proud.
Změřit zem, mnohdy je toto závislé na propojení s PEN a použitý vodič nemusel proud vydržet.
No, a jelikož nemáme legislativně hromosvod, ale ochranu před bleskem včetně vnitřní části, tak nezbývá nežli také zkontrolovat MET a PO v budově.

Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz  25.07.2021, 20:43

...  chodili jsme se podívat jak "na výstavu" do jednoho domu, kde blesk trefil hromosvod, z něj se to dostalo do nn rozvodů a ty v části domu "vyskákaly" ze zdi i s povlakovými trubkami

To je zajímavé, stejný stav jsem viděl též s povlakovámi trubkami. S kabely nebo vodiči v husím krku ovšem nikdy, ani v případě, kdy jističe v domovním rozvaděči byly rozbité na kousky jak kladívkem a v elektromechani ckém elektroměru nebyl ani číselník na svém místě.

Ke kontrole samotného hromosvodu.
První může provést vizuální  kontrolu sám majitel.  stav svodů a spojů na nich. Mohou být povolené spojky a uvolněná upevnění. U natřených svodů FeZn 8mm může být opálená barva. Hřebenové vedení a jímače zkontrolovat alespoň dalekohledem, aby byla jistota, že není nikde přerušené samotné vedení. To je nejlepší provést hned, než přijde další bouřka. Další kontrola je již možná jen pomocí přístrojů, tedy práce pro RT nebo dobře vybaveného hromosvodáře.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana