V jakém stavu je funkční hromosvod po úderu blesku?
Velký Bobeš:
Citace: Zdeněk Friedrich 05.08.2021, 21:00
Ano, technik by měl na odborné diskusi používat přesnou terminologii. Uvádím na pravou míru. Dokumentace skutečného provedení stavby §4, není projektovou dokumentací dle § 2 a 3, vyhl. 499/2006 Sb. (norm)
A podle které tedy radíte revidovat? :-[
Zdeněk Friedrich:
Mohu pouze poradit, řídit se platnou legislativou, čímž by převážná část revizáků přišla o jediné živobytí. V praxi dokumentace elektrického zařízení odpovídající skutečnému provedení dle čl. 4, ČSN 331500 je, až na světlé výjimky, něco jako paní Kolombová. Mnohdy DSPS není ani u elektroinstala cí zařízení třídy I. dle 73/2010. Musel by to od zhotovitelů elektroinstala ce vyžadovat, jako samozřejmou součást dodávky, investor a hlavně instituce, které mají ve své gesci dohlížet nad dodržováním zákonných předpisů.
Miroslav Revús:
Citace
Do PD by toto síce nijaký projektant nenakreslil, no teraz nepíšem o normových riešeniach, ale práve o tej realite v praxi..kde by maximálna škoda bol dúfam nákup nového vybavenia
Omyl. Mnohí rádioamatéri sa to pokúsili riešiť, avšak narazili na kolíziu zberacej sústavy a požiadaviek na kvalitnú anténnu sústavu.
Nákup nového zariadenia v HamShacku je naozaj maximálna škoda. Rádioamatérske vybavenie má často hodnotu presahujúcu cenu novej Škodovky.
Ja sám som doteraz nedokázal vdodne doriešiť ochranu zatiaľ iba dvoch vertikálnych antén (2 a 5m) na streche bytovky a tak sú ešte stále v pivnici. A to uvažujem aj o horizontálnej viacpásmovej anténe s dĺžkou cca 35m (invertované V - zaberie celú strechu bytovky).
Téma ochrany vysielacích antén je zložitá a do bežnej bytovej výstavby by som je nepridával automaticky.
Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Revús 06.08.2021, 10:54
Omyl.
Nákup nového zariadenia v HamShacku je naozaj maximálna škoda. Rádioamatérske vybavenie má často hodnotu presahujúcu cenu novej Škodovky.
V tomto sa určite nezhodneme,.. za mňa nie je maximálna škoda nijaká strata na majetku, ale strata na ľudskom živote...
Ale asi ste len nepochopil jak som myslel to, čo ste odcitoval..
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana