Je možné pro spínání zásuvek použít běžné instalační relé s proudem 20A?
David Hruda:
Citace: Pepa Zásuvka 08.07.2021, 15:08
Nebudu měnit celou řadu přístrojů jen proto, aby to umělo 16A vypínač :-) Pokud vím tak pro ABB Element se 16A spínač nedělá.
1011-0-0816 CZ
Pepa Zásuvka:
Citace: Pavel Horský 08.07.2021, 14:57
Odepnutím okruhů stykačem coby ochrana před přepětím není vzhledem ke vzdálenosti kontaktů šťastným řešením. Při pořádné špičce to nic neřeší. Spínané zdroje v TV, PC a podobných zařízení nemají rády vypínání vámi uvažované. Instalujte svodiče a máte klid. Ovšem, to budete na uplně jiné cenové úrovni. Není ovšem nad pořádně provedenou koordinovanou ochranu. Vše ostatní je jen pocitovým placebem a při větší přepěťové špičce vzniklé např. úderem blesku do vedení, nebo do objektu, který je spojen vodivě s vaším objektem, půjde vše do kytek :) ;)
Tak je jasné, že to ochrana proti přepětí v řádu kV asi moc dobrá není, ale podle mě je to pořád lepší než vůbec nic. Ne vždy to přece musí být přepětí dané přímým úderem blesku, jsou i jiné zdroje. Nicméně jste mi pořád nevysvětlil, jak se ničí spínaný zdroj tím, že ho vytáhnu ze zásuvky. Uvažujte, že se to bude dít maximálně několikrát do měsíce. Skutečně bych se to od vás rád dozvěděl.
Pepa Zásuvka:
Citace: David Hruda 08.07.2021, 15:12
1011-0-0816 CZ
(poklona) , tenhle jsem vůbec nenašel :-(
Není to tedy žádná láce, ale mojí situaci to dost zjednodušuje. Použiju ho na spínání L a N a tím by to mělo být vyřešeno.
Teď by mě ještě zajímalo, jestli je to legislativně v pořádku? Projde to revizí?
Pavel Horský:
Citace: Pepa Zásuvka 08.07.2021, 15:15
Skutečně bych se to od vás rád dozvěděl.
Protože jde o řadu polovodičů, kterým nedělají dobře proudové nárazy. Slaboprouďáci to určitě umí vysvětlit podrobněji.
Peter Munka:
Miesa sa tu viac veci :
- prepatie, na to sa pan nepytal a neprejavil zaujem riesit to
- spotreba standby rezimu, tu nema zmysel usetrit za 30 dni v roku, ked som mimo domu, ak zvysok roka zerie cievka rele 1 - 2W, navyse, tu je je riesenim pouzit rozpinaci kontakt a rele napajat, len ked ziadam vypnuty stav
- udajne problemy s odpinanim spotrebicov. Mam pre TV, settopbox a router zapojene na 16A dvojpolovy spinac v zasuvkovom okruhu. TV vypnem, STB a router sa vypnut ani nedaju. Treba rozlisovat medzi nabehom samotneho zdroja v PC a medzi nabehom jeho sekundaru, kde napr procesor a graficka karta maju vlastne menice napatia v vystupom 1.8V napriklad. PC sa vypina po predoslom korektnom vypnuti cez software.
Je dobry napad minimalizovat pocet zdrojov poziaru pocas dlhsej nepritomnosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana