Ano, máte pravdu a nemusíme moc daleko, vím co dělali bezpečáci na elektrárně v D už před pěti lety a jen to graduje...
Ono jde o to, aby ta pravidla byla nastavená nějak rozumně, neumím si představit třeba zrovna tu zásuvku, nebo jistič v pracovních diel. rukavicích a štítem, ale umím si představit obloukuvzdorné rukavice z kevlaru a právě od toho německa mi nějak přestaly vadit brýle, neříkám, že je nosím furt, ale ono to do toho oka vletí i při takový kravině, jako rozebírání svorky, když to tam vmete vítr (pak mi vyndali na pohotovosti oko a já hnedle zkolaboval

).
Správný přístup. Pomůcky testované proti elektrickému oblouku musí mít na sobě symbol blesku ve štítu. Třídu obloukové ochrany APC 1 nebo APC 2 pokud jsou testovány dle Box testu IEC 61482-1-2 nebo přímo hodnotu Energie elektrického oblouku v cal/cm2 na jakou byly testovány v případě Open Arc testu IEC 61482-2-2. Rukavice se obvykle testují podle ASTM F2675, opět s hodnotou v cal/cm2. Rukavice Portwest na předešlém obrázku toto nesplňují.
Máme na to legislativu? Ano, a nejen pro práci pod napětím, ale i v blízkosti(například měření).
"V případě práce pod napětím, nebo v blízkosti živých částí má být provedeno vyhodnocení a posouzení rizika nebezpečí oblouku viz článek B.6.3 v informativní příloze B normy ČSN EN 50110-1 ed. 3."