Treba pripojiť hlínikovú pergolu na ochranné uzemnenie?

<< < (3/5) > >>

Martin H.:
Citace: Jan Franěk  17.05.2021, 08:56

Můžete se podělit o nákres?

Mám zatiaľ len takýto netechnický obrázok pre prvotnú predstavu.

Peter Lovacký:
Pri pergole ukotvenej do zeme bez pripojenia na METku bude ťažké zabrániť preskoku na ňu z EI keď na EI cez zvodiče vyletí potenciál do 1MV...pripojiť ju na METku bude teda rozumné..

Ten dom počítam že nebude mať 10 zvodov a pobyt osôb počas búrky pod pergolou bude do 3m normálny, no a v taký čas by sa pod tú betónovú dlažbu hodilo pripojiť dajakú kari sieť...
A i keď tá vrstva štrku pod dlažbou by teoreticky mohla krokové a dotykové napätie znížiť na prijateľnú mieru, tak podľa môjho taký posed na kovovom nábytku v šortkách a na boso pri plnom potenciály bleskového napätia na stojkách pergoly pripojenej na METku by mohol byť viac jak len nepríjemný....

Martin H.:
Citace: Peter Lovacký  18.05.2021, 08:44

prijateľnú mieru, tak podľa môjho taký posed na kovovom nábytku v šortkách a na boso pri plnom potenciály bleskového napätia na stojkách pergoly pripojenej na METku by mohol byť viac jak len nepríjemný....

V dome elektrikára sa v búrke nevysedáva pod pergolou  ;)

OK, ja nie som ozajstný elektrikár, inak by som sa nepýtal. Ale nie som ani laik, mám diplom z elektrofakulty a rozumiem výrazom "MET" a "LPZ 0b".

Dom má 10 rokov, projekt elektro sa robil tesne pred krízou 2008, je odfláknutý (veľké zákazky mali prednosť),  ale dohliadol som, na čo som vedel a mohol, a realizácia by mala byť štandardná a podľa normy.

Ak je situácia taká zložitá, že sa na diaľku nedá riešiť, chápem to ako normálnu a odbornú odpoveď. A že to mal riešiť dodávateľ pergoly, ani nebudem písať...

Jan Franěk:
Citace: Martin H.  18.05.2021, 12:31

Ak je situácia taká zložitá,  že sa na diaľku nedá riešiť,  chápem to ako normálnu a odbornú odpoveď. A že to mal riešiť dodávateľ pergoly, ani nebudem písať...

Nejde o nějakou složitost, ale o určité podrobnosti, které se na dálku nedají úplně poznat. Troufnu si říci že když zkušený technik, nebo projektant přijde na místo, prvním pohledem zjistí mnoho informací a dokáže ve většině případů navrhnout řešení. Nicméně pak může nastat pár ALE a po podrobnější obhlídce, nebo ověření skutečného stavu a podrobností,  to také může doplnit.

Pár podrobností zde už zaznělo. Například viz můj první popis z prvního příspěvku. Všimněte si že potřebu přizemnění pergoly nikdo zásadněji nerozporoval. Osobně si troufnu tvrdit, že to bude ve většině případů potřeba, nebo minimálně velmi rozumné a přínosné.

Také se nedomnívám, že by to měl řešit dodavatel pergoly, ale projektant vnější ochrany, kterého byste měl oslovit. Bez ohledu na to, jak moc elektrice a LPZ 0 rozumíte  o:-)

Martin H.:
Citace: Jan Franěk  18.05.2021, 16:32

Také se nedomnívám že by to měl řešit dodavatel pergoly, ale projektant vnější ochrany, kterého by jste měl oslovit.

Dovolím si nesúhlasiť. Má to riešiť dodávateľ a mala by to byť jeho zodpovednosť. Pergoly dodávajú aj napr. kunsthistoriko m a tým nebude vŕtať v hlave či a ako prizemniť.

Ale dobre. Lokalita Bratislava IV. Ponúka niekto z odborníkov svoje služby?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana