Treba pripojiť hlínikovú pergolu na ochranné uzemnenie?

(1/5) > >>

Martin H.:
Objednali sme si na terasu pergolu. Mali by ju dodať o niekoľko týždňov. Je to jednoduchá hliníková konštrukcia jednou stranou pripojená k fasáde a bude v priestore chránenom bleskozvodom rodinného domu.

Pergola obsahuje elektrické motory striešky a bočných roliet s ovládaním. Logicky požadujú pripraviť prívod 230V, ale na otázku, či budú pripájať pergolu na uzemnenie reagovali prekvapene, že s tým sa ešte nestretli. Rád by som si situáciu overil u odborníkov, pretože mi to pripadalo nepresvedčivé. Pýtal som sa tiež, čí pergola má od výrobcu uzemňovaciu svorku a vraj nie.

Zhodou okolností je v blízkosti CY10 vodič pripojený na HOP svorkovnicu domu, pripojenie by bolo bez problémov.

Jan Franěk:
Ona ta otázka bude možná o trochu složitější.
Ale zjednodušeně. Pokud na té pergole bude nějaké elektrický spotřebič,  třeba motor ve tř.I, nebo svítidlo, jednoznačně bych doporučil připojit tou CY10mm2 . TO že ji máte "po ruce" je bomba. Ovšem pokud nebude na konstrukci žádné el, zařízení,  nebo pouze motory ve tř.II, potom to nutné nebude. To z pohledu nebezpečného dotyku a rizik s tímto spojených.
Z hlediska blesku bych to jednoznačně připojil v každém případě,  i když se pergola nachází v ochranném prostoru. Je to z důvodu zvýšení minimální ochrany. Jednak se i tak může blesk na velkou kovovou konstrukci "probít" a pak zde nemusí být zanedbatelná ani indukce. Akorát bych se nespoléhal na CY10mm2a HOPku, ale pomohl bych si připojením k některému ze zemničů okolo domu, případně bych pro pergolu zatloukl 1-2 zemnící tyče. Pak bych si řekl, že jsem pro to udělal skoro maximum.

Tak, teď jsem vám možná zamotal trochu hlavu  ;) uvidíme co na to další kolegové  :D

Lukáš Rotrekl:
Trošku ti to Honzo budu rozporovat, pokud nemá k dispozici přístup až na základový zemnič - tj. doopravdy na nulový potenciál, tak připojení konstrukce, která je v ochranném prostoru hromosvodu (když se budem bavit o stupni ochrany a budem hromosvod v této míře považovat za 100% spolehlivý - zase zjednodušující podmínky),  může být i na škodu. Tedy pokud spojit se svodem hromosvodu jinde než na 0 potenciálu, tak určitě ještě "přibít" zemnící tyčí.

Jan Franěk:
Ale to Lukáši nic nerozporuješ. Sám jsem v příspěvku psal, že bych se nespoléhal na HOpku, ale použil 1-2 zemnící tyče. Navíc jak jsem psal, i když bude pergola v ochranném prostoru, riziko indukce a podobně tam prostě hrozí. Z toho důvodu bych se nespoléhal na minimum v normě, ale na rozum a jistotu.
HOPka se mi líbí z důvodu, že lze předpokládat použití motorů třídy I, možná i instalaci osvětlení, případně zásuvky, na samotnou konstrukci pergoly a potom považuji připojení na HOP, nebo zemnič dokonce za nutnost.

Ale, mohou tam být skrytá ALE, která nedokážeme posoudit takto na dálku. Opět "drobnost" pro správný návrh zkušeným projektantem. Třeba máš další práci Lukáši  :D ;) (dance)

Martin H.:
Zemniaca tyč sa v mieste budúcej pergoly nedá rozumne zrealizovať.

Požiadali sme talianského výrobcu o stanovisko k pripojeniu na "equipotential bonding". Ak pošlú použiteľnú odpoveď, budem informovať.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana