Je bezpečný FVE ohřev venkovního bazénu v soustavě IT?

<< < (3/6) > >>

Peter Lovacký:
Z návodu:
Připojení spotřebičů s jinou než odporovou charakteristik ou (motory, transformátory, přímotopy s přídavným ventilátorem apod.) na regulátor dojde k jeho zničení a může to vést i k poškození připojeného spotřebiče. Za poškození spotřebičů, které nejsou určeny pro připojení k regulátoru nenese výrobce žádnou zodpovědnost a při poškození regulátoru nevhodnou instalací ztrácí spotřebitel záruku na výrobek.

Žák.P:
Už to někoho taky napadlo a dali varování radši do návodu. Škoda, mohl jsem objevit další slepou uličku.
Zkusím napsat výrobci ať mě vysvětlí jak si představuje tu IT síť, provoz a zajištění v realitě - bezpečnostní a ekonomické.

Jan Franěk:
Není problém z dostupných materiálů, pochopit princip sítí IT, včetně opatření pro bezpečnost. Stačí tomu věnovat jen trošku času.

Ekonomika řešení, tedy jestli to dokážete provést z vašeho pohledu dost levně, se domnívám výrobce také řešit nebude. Pokud máte se sítí IT nějaký problém, pořiďte si jiný systém, který bude pro sítě TN vhodný.

Každá ze sítí TN, IT nebo TT, má své použití a samozřejmě nějaké výhody a naopak i nevýhody. A lze předpokládat že výrobce sám nejlépe ví, jaké vyvynul zařízení a pro co určené. Proto připravil návod a doporučené zapojení, které je potřeba dodržet. Ne hledat jak to ojebat, když se mi nelíbí co by mě všechna opatření pro bezpečnost stála.

PS: ještě jsem si důkladně pročetl celý návod a je v něm popsáno všechno, co potřebujete k jeho správnému zapojení v běžných podmínkách rodinného domu. Nevidím tam vůbec žádný problém.  Pro výběr napájeného zařízení (bojler/bazén),  bych využil asi nějaký přepínač sítí, například  Hager SFB216.

Žák.P:
Přemýšlím jakou přidanou hodnotu má váš příspěvek.
Na trhu jsou pro ohřev FVE dva hlavní typy
a) DC kde si potáhnu do domu nové 4mm dráty a budu "přebastlovat" bojler, nebo kupovat nový, což nemá logiku
b) AC řešené jako zmíněný systém ve formě IT

Oba typy si v návodech vzájemně "fandí" - "Tepelné spotřebiče, zkonstruované na běžné střídavé napětí distribuční síti, nemohou bez speciálních úprav (velmi drahých) spolehlivě pracovat na stejnosměrné napětí. Proto pro spolehlivý provoz běžných spotřebičů na střídavé napětí je nutné mezi FVS a spotřebič na střídavé napětí zapojit DC/AC invertor" vers. "bojler je výrobek, to že se z něj odstraní bezpečnostní prvky a nahradí nečím jiným musí schválit výrobce. Nemusí, tepelná pojistka a termostat jsou nahrazeny našim DC zařízením, vše je OK "atd.. ,  už jsem toho přečetl hodně

Takže vaši důvěru ve výrobce neberu, ale mám své zkušenosti.
Zda si výrobce představuje, že bude nainstalováno vše včetně hlídače izolačního stavu atd. nevím. Proto se tady ptám. Že je v návodu napsáno "Regulátor není samostatné zařízení, a proto jeho uvedení do provozu může provést jen osoba s náležitou odbornou kvalifikací a dovedností" pro mě nic neřeší.
Nesnažím se nic ojebat, ale chápat co si kupuji a za kolik, abych nedopadl jako v rybníku Václav.
Pokud víte o nějakém hotovém systému v TN, který dokáže vytápět bazén jen energií z FVE (nedokrmovat z DS při poklesu osvitu FVE třeba mrakem) a nepotřebuje baterky, bude to skutečná rada. Podle mého nic takového neexistuje.

Jan Franěk:
Citace: Žák.P  28.02.2021, 21:26

Takže vaši důvěru ve výrobce neberu, ale mám své zkušenosti.

V pohodě, udělejte si to podle sebe. Chtěl jsem vás nasměrovat aby jste to co se vám snaží výrobce v návodu říci pochopil a přidal jedno dle mého dobré řešení. Ale když nechcete nebudu se dál vnucovat.  (dance)

Jen mi nejde na rozum, proč jste si vybral produkt, jehož výrobci nevěříte. Osobně pokud nějakému produktu nebo výrobci nevěřím, prostě ho nepoužívám a mnohokrát se mi to vyplatilo. Nedává mi to žádný smysl.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana