Je bezpečný FVE ohřev venkovního bazénu v soustavě IT?
Žák.P:
Zvažuji instalovat na střechu zahr. domku FVE panely cca 2,5 kWp, výrobu pak využít na ohřev zahr. bazénu v létě resp. dohřev bojleru v domě v zimě.
Využití regulátoru OPL 9AC, který je určen přímo pro fotovoltaický ohřev vody mě překvapilo podmínkami v návodu
"Nikdy však nepřipojujte ochranný vodič s vodičem PEN distribuční sítě!"
"Elektrizační síť regulátoru pro připojení spotřebiče může být pouze typu IT. Regulátor není
navržen pro provoz v žádném typu sítí TN (TN-C, TN-S, TN-CS) nebo TT."
https://eshop.solareco.cz/index.php?controller=attachment&id_attachment=1
Kde pro instalaci "seberu" PEN vodič? Ten z distribuce použít nesmím a zemnící pásek domu je s PEN distribuce propojen přes přizemnění bodu rozdělení, takže zemnící pásek domu tady ne ?
Představa, že někde u chatky zabíjím zemnící tyč a pak to každé jaro přeměřuju mě moc neláká.
Chápu to tak, že ohřev bazénu je možno realizovat pouze bez proudového chrániče a s PEN vlastní výroby.
Považujete instalaci ohřevu bazénu v síti IT za bezpečnou, nebo jít radši do standardního měniče s čistou sinusovkou?
Jiří_Hrubý:
Předně musíte začít rozlišovat PEN a PE. Pak vám bude vše jasné.
Vy to musíte jednoduše uzemnit.
Co se IT sítě týče, pro ni je určen hlídač izolačního stavu, např. ABB 2CSM244000R150 1.
Otázkou je, zda při fatální poruše toho regulátoru nevznikne přes to uzemnění síť uzemněná, ale to má snad výrobce ošetřeno.
Žák.P:
Zkusím jinak.
Regulátor má zemnící svorku.
Pokud zemnící svorku napojím na svůj PE vodič, který mám v domě "za proudovým chráničem", pak si "uzemním" FVE do kabelu co mě vede do všech spotřebičů v domě. To se mě moc nechce.
Pokud uzemním regulátor do zemnícího pásku domu, pak (když je tento využit na přizemnění bodu rozdělení) neporušil jsem návod a nezapojil uzemnění regulátoru na PEN distribuční sítě?
Pokud bych měl v domě starou soustavu TNC (měl bych v domě jen L a PEN vodič), tak nemůžu regulátor uzemnit vůbec? Takže udělat samostatné místo rozdělení+ druhý proudový chránič a napojit uzemnění za tento "druhý" proudový chránič na "nový PE"?
Ještě k té dotazované bezpečnosti. I kdyby si někdo koupil k regulátoru za 10 tis. hlídač izolačního stavu za 16. Jak bude reálně systém IT fungovat pokud dojde k poruše izolace topného tělěsa?
Chápu to tak, že v standardní TNC nebo TNS by začal přes poškozenou izolaci protékat na kostru takový proud, že to vyhodí jistič.
Z FVE regulátoru ale proud na vyhození jističe neteče - není připojen na síť a FVE takový výkon nemá. Takže se jako koupu, někde pípá hlídač izolačního stavu, já ho přeslechnu, současně upadne uzemnění bazénu a já začnu plnit funkci topné spirály?
Jiří_Hrubý:
Tak trochu polopaticky. PEN je ten drát, kterým to teče do zásuvky, PE je ten drát, který je k němu parelelně připojen a druhým koncem v zemi.
Myšlenka je taková, aby v případě poruchy PEN nevlezla fáze na kostru měniče a proto se má připojit na tu část v zemi.
HIS sleduje právě to poškození izolace, na které musíte včas reagovat.
Dobrou pomůckou při výběru je ČSN EN 61557-8 ed. 3.
Být vámi, obrátím se přímo na výrobce, ať vám vytvoří návrh ochrany před NDN pro vámi zamýšlenou aplikaci. Ono se snadno může stát, že se něco dočtete na netu a až to bude zkoumat soudní znalec, zjistí rozpor s požadavky v návodu.
František Šohajda:
Jen se zeptám, proč musí být FVE?
Co vidím u kamaráda, tem FVE zrušil a dal vodní panel s nemrznoucí směsí, zdá se ,že výkon je vyšší jak FVE. Zejména v létě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana