Jak správně spojit zemnící pásek v kaskádových základech?

<< < (3/5) > >>

Martin Havelka:
Citace: Michal Liska  08.02.2021, 20:46

Najlepšie čo môžete urobiť je armovanie prevariť so zemniacim pásikom, dĺžka zvarov aspoň 30mm a následne zvary očistiť + ošetriť antikorozivnou páskou (obo). A ak sa na zemniaci pásik použije nerez V4A, potom to prežije každého z nás.

Rozumím tomu správně, že zemnící pásek mohu svařit k sobě? (vynahradí mi to svorky pásek-pásek)
A že mohu zemnící pásek přivařit k armování v základových pasech? (vynahradí mi to další svorky)

Pokud ano, po jak velké vzdálenosti mám dělat sváry? cca 1m? (bratr je šikovný profi svářeč)

Martin Havelka:
Citace: Jan Hájek  08.02.2021, 20:08

Svorky se zkouší třeba na 100 kA bleskového proudu: 318201
Pak je samozřejmě zcela dostatečné, pokud je použita pouze jedna.

Nicméně, když to ohnu do toho "Účka" a dám tam dvě svorky, tak to ničemu vadit nebude, že?

Lukáš Rotrekl:
Citace: Martin Havelka  08.02.2021, 22:09

A že mohu zemnící pásek přivařit k armování v základových pasech? (vynahradí mi to další svorky)

A nebude to zbytečně pracné? Sice je bratr svářeč a nebude s tím mít problém, ale s tímhle materiálem to zvládnou i děti: http://www.lumaplus.cz/Files/Articles/2017/DEHNclip.pdf

Zdeněk Dančák:
Přicvaknout ne rezavý roxor, to nebude ideální spoj.

Kritické jsou vývody ven z betonu. Pečlivě systémově ošetřit nebo použít odolný materiál (nerez V4A nebo obdobu 1.4571),  jinak bude veškerá práce za pár desítek let k ničemu.

Alespoň vývod k MET bych pojistil dvěma svorkami a pokud se použije na vývod také pásovina, tak mezi svorkami ještě přivařil.

Pásovina se dá současným kroucením a ohýbáním dobře tvarovat, klidně s ní dokážete zkopírovat tvar točených schodů, kdyby bylo potřeba.

Také bych zvážil použití nerezi V4A doplněnou zaváděcími tyčemí z V4A nebo 1.4571. Především na přechod ven z betonu a nad zem získáte vyšší jistotu správného provedení i při né zcela ukázněné pokládce a následném ošetření případně mimořádné zátěži plynoucí třeba z provozu na stavbě. Na dům odhaduji navýšení ceny cca 10.000Kč oproti běžnému provedneí z FeZn i se zaváděcími tyčemí z 1.4571. V4A snese i pokládku do agresivních zemin jako jsou jíly, snáší snad všechny bežné kombinace materiálů a kromě horší vodivosti, která je ale kompenzována minimálním úbytkem průřezu i na kritických místech, myslím běžné FeZn převyšuje.

Martin Havelka:
Citace: Lukáš Rotrekl  08.02.2021, 22:35

A nebude to zbytečně pracné? Sice je bratr svářeč a nebude s tím mít problém, ale s tímhle materiálem to zvládnou i děti: http://www.lumaplus.cz/Files/Articles/2017/DEHNclip.pdf

Máte naprostou pravdu, už jsem se více zorientoval v problematice a použiju svorky, svařením si to případně pojistím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana