Je nutné u pracovních strojů jistit N vodič osvětlení proti zkratu?

<< < (5/7) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
To ale neřeší náš problém.

mohu si vytvořit vlastní malou síť 230VAC TN-S pomocí oddělovacího trafa 400/230V a s přizemněným N na sekundáru (o tom hovoří onen článek). Co mě pak nutí jistit N?

Rozmahel Vladimír:
Mám stejný názor. Podle uvedené logiky jištění vodiče N by se tedy měl jistit každý vodič N? V čem je světlo jiné? Přívodní síť je zemněná. To světlo, pokud je bez trafa má  vodič N uzemněný od přívodu.

7.2.6 Světelné obvody
Všechny neuzemněné vodiče obvodů napájejících osvětlení musí být chráněny před účinky zkratů použitím přístrojů jistících proti nadproudům oddělených od těch, které chrání jiné obvody.

Karel Bělohlávek:
Citace: Miroš Jan  05.02.2021, 22:04

Tak vodič N je uzemněn? :o

Citace: Jirka Š. Svejkovský  07.02.2021, 11:06

Nechápejte moje dotazy jako nějakou provokaci. Spíš se chci dovzdělat. Norma mi to moc neusnadňuje.

Trochu na to naváži z jiné strany.

V ČR se v elektrických instalacích nn v síti TN-s vodič N nemusí odpojovat ani spínat, pokud není spolehlivě spojen se zemí. V některých jiných státech, např. ve Francii, se vodič N v síti TN-S za spolehlivě spojený se zemí ale nepovažuje.
Jištění N vodiče z hlediska přetížení může být nutné také pouze za určitých podmínek, např. vlivem vyšších harmonických.

Z hlediska zkratů žádné požadavky neznám. Dokonce existují obecné podmínky, kdy se vodiče chránit nemusí (odbočky < 3 m),  pokud je nebezpečí zkratu minimalizováno . Např. v té strojní normě je to v čl. 7.2.8.

Je tedy u strojů větší riziko např. vzájemného zkratu mezi obvody? To by ale platilo až od určitých zkratových proudů, viz ty odbočky. Přeci jen vodiče nějaké zkratové proudy vydrží (na rozdíl od přetížení).

Miroš Jan:
Ale já nepotřebuji, aby mě do rozvaděče strojního zařízení, kecal zkratový proud napájecí sítě. >:D
Ono je vždy lepší, pokud to jde, nemít v rozvaděči strojního zařízení, vodič N. 8)

Karel Bělohlávek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  07.02.2021, 11:44

To ale neřeší náš problém.

mohu si vytvořit vlastní malou síť 230VAC TN-S pomocí oddělovacího trafa 400/230V a s přizemněným N na sekundáru (o tom hovoří onen článek). Co mě pak nutí jistit N?

Existují výrobci, kteří takto vytvořené obvody nazývají z nějakého důvodu sítí TT. Asi jako že ta kostra je zem a ne ochranný vodič. Ono by to asi bylo jedno, kdyby ten "N" vodič na kostru občas nepřipojili na několika místech.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana