Je v pořádku zapojení min. 8 zásuvek pomocí CYKY 3x1,5 s jističem 16A?
Behemot:
Citace: Václav Třetí 16.01.2021, 18:51
Pitomosti netvrdím, tyto jističe nebývají vždy v potřebném provedení.
Na rozdíl od vás budu slušný a řeknu pouze, že se mýlíte. Jističe IJV bývaly původně 15A, po novelizaci ČSN 34 10 10 v polovině 70. let už jen 16A. Provedení IJV 14A neexistovalo, bylo pouze provedení IJM 14,3A a ITM 14,3A - tedy jednopólové a třípólové provedení s motorovou charakteristik ou. Z nestandardních hodnot bývaly ještě M 12,9A, M 18A a M 21A. Pak se ještě vyskytovaly jističe dělané obvykle na zakázku a ty mívaly hodnotu na štítku dopsanou ručně.
Může být, že mi to utkvělo v hlavě podle ITM 14 A, ten tu i mám (podle štítku 14 A přesně, bez desetin). Kouknu příště doma na starou sundanou desku - pokud někde je, tak tam :)
Ivosh:
Přikládám tedy revizi, kterou mi elektrikář zajistil (revizní technik na místě nebyl), elektrikáře jsem nic měřit také neviděl.
Dá se přímo z přiložené revize zjistit, že by něco bylo špatně (rozvody v CYKY 3x1.5 jsou přiznané)? Teď jsem se všiml minimálně nesrovnalosti v textu, kde jsou jednotlivé zásuvkové obvody uvedeny v 3x1.5 (to je skutečnost), kdežto ve shrnutí na straně 2 se píše, že 3x1.5 bylo použito na světelné obvody, 3x2.5 na zásuvkové obvody.
Revizi jsem si zaplatil, abych měl nějaké potvrzení, že práce byla provedena správně. Dá se z revizní zprávy zjistit, že revizní technik něco zanedbal? Co v takovém případě mohu dělat?
Díky
Jiří_Hrubý:
Citace: Ivosh 21.03.2021, 14:07
Teď jsem se všiml minimálně nesrovnalosti v textu, kde jsou jednotlivé zásuvkové obvody uvedeny v 3x1.5 (to je skutečnost), kdežto ve shrnutí na straně 2 se píše, že 3x1.5 bylo použito na světelné obvody, 3x2.5 na zásuvkové obvody.
Na straně 2 se píše, že zásuvky jsou 2,5 i 1,5 a těžko soudit, zda tím nejsou míněny stávající.
Citace: Ivosh 21.03.2021, 14:07
Revizi jsem si zaplatil, abych měl nějaké potvrzení, že práce byla provedena správně. Dá se z revizní zprávy zjistit, že revizní technik něco zanedbal? Co v takovém případě mohu dělat?
Díky
Můžete leda přizvat nezávislého RT, předložit mu dokumentaci k dílu a na základě toho může provést důslednou revizi.
Nemáte-li dokumentaci (což ostatně je zmíněno i ve vámi předložené RZ), bude nutné nejprve zmapovat a zdokumentovat skutečné provedení a následně revidovat.
Když tam tak vidím tu značku jističů a pouze jeden chránič na všechno, RZ od stolu, vytvořená nejspíš důchodcem v posledním funkčním období, je to typický rukopis lehkoživky a ne dílo řemeslníka. Cena nápravy převýší virtuální úsporu.
Zdeněk Friedrich:
Dle popisu je elektroinstala ce sesmolena lacině za každou cenu (hlavně pro dodavatele). Výkon RT byl již okomentován. :'(
Bohužel se velmi podobné situace vyskytují stále velmi často a to ne jen u přestaveb a částečných rekonstrukcí (kuchyně, koupelny), ale pro mě nepochopitelně i v honosných novostavbách, kde se nešetří na zařizovacích předmětech, na bazénu, sauně, klimatizaci etc.
Odborný a nestranný technický dozor se vyplatí. Na druhou stranu je otázkou, jak odbornost dozoru stavebník pozná. :-\
Pavel Horský:
Uvedena v té době již neplatná ČSN 33 2000-4-41.
Ochrana "doplňujícím uzemnění" neexistuje.
Průřezy v rozporu s ČSN 33 2130 ed.2, Tabulka 6
Neuvedeny použité ČSN a vyhlášky, ale jen ČSN již neplatné v době provádění revize.
Celkově šité hodně horkou jehlou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana