Je v pořádku zapojení min. 8 zásuvek pomocí CYKY 3x1,5 s jističem 16A?

(1/8) > >>

Ivosh:

Jsem trochu znepokojený přibližně rok starou rekonstrukcí elektřiny, neboť z několika zjištění jsem získal názor, že elektrikář je s prominutím nepěkný ...

Někde jsem tu četl, že zásuvkový okruh může být tažen 3x1.5, pak tam ale smí být max 7 zásuvek a být jištěn max 13A.

Je tedy mé zapojení špatně?

Elektrikář mi zařídil i revizi, kterou jsem chtěl, kde jsou okruhy skutečně zapsány jako 3x1.5. Ale revizák tu osobně nebyl, uvedený výkon trouby je nižší než skutečný (2kW místo 3.4kW),     veškeré spotřebiče jsou zaokrouhlené (např světla 1.0kW),     tak si říkám, jestli ta revize je vůbec vydaná v pořádku.

Václav Třetí:
To že tam RT nebyl je špatně.

Příkony spotřebičů mohou být vzaty odhadem, záleží co bylo k dispozici při montáži, nebo zda zůstal vývod volný. Obdobně je to se světly, tam se také dá změnit příkon velmi snadno, tímto bych se nezabýval.

Podstatné je, že doporučení normy je, že standardní zásuvkový obvod se dělá z 3x2,5Cu, což není dodrženo. Přesto to nemusí být nebezpečné. Důležité je proměření rozvodu, což nevíme zda udělal alespoň elektrikář nebo jsou případné hodnoty uvedené v revizní zprávě vymyšlené. Výměna jističe za 13A není nic hrozného, jen je to práce a náklad navíc, omezení příkonu není obvykle podstatné (z 3,7 na 3,0 kW obvykle nezpůsobí u okruhu běžných zásuvek zásadní problém).

Pozvat jiného RT a provést skutečnou revizi a pak si s oběma pány popovídat o rozdílech.

Jan Franěk:
Přidám se ko kolegovi. Normy nám říkají, že pokud využiju standardního řešení (u zásuvek CYKY 3x2,5) nemusím ověřovat zda kabel ustojí vše, co od něj očekáváme. Pokud jdu do řešní které standardu neodpovídá jako ve vašem případě, je zapotřebí ověřit bezpečnost tohoto provedení měřením a výpočty. Když to nevychází, je nutná výměna předjištění, jak už kolega nastínil.
Nicméně záísadní průser je to, že RT neprovedl potřebná měření a vlastně tím že na stavbě vůbec nebyl, dopustil se na vás jasného podvodu. Musíte trvat na pečlivé kontrole instalace a provedení měření, jak velí každému RT jeho zákonné  povinnosti. Václav Třetí vás správně nasměroval k tomu, aby jste si raději pozval revizáka ke kterému budete mít důvěru a poté to porovnejte s původní revizní zprávou. Jistě lze očekávat že tam budou dost zásadní rozdíly a ty je potřeba potom řešit v co nejkratším čase. Pokud se s námi o obě zprávy podělíte, jistě dokážeme upozornit i na to nejzásadnější, co by vám následně mohlo pomoci v jednání s prováděcí firmou, o možné nápravě a uvedení do bezvadného a především bepečného stavu.

Jiří Schwarz:
Jsem rád že nejsem jediný kdo to vnímá tak, že ČSN 33 2130 v aktuální i předešlé edici doporučuje kabel s vodiči o průřezu 2,5mm2 a jištění 16A a pokud to chci udělat jinak, už se nemohu odvolávat na uvedenou normu a "projektant" by mě provést řádný výpočet zatížení kabelů a jejich oteplení.
A při seskupení na odchodu z rozvaděče mu to pravděpodobně nevyjde moc příznivě...

A "zná" zmíněná ČSN jištění jističem se jmenovitou hodnotou 13A?

A jestli někdo tvrdí:
Citace: Ivosh  03.01.2021, 18:47

...
Někde jsem tu četl, že zásuvkový okruh může být tažen 3x1.5, pak tam ale smí být max 7 zásuvek a být jištěn max 13A.
...

měl by přesněji uvést jak k takovému tvrzení došel.
Možná se nám to tady nějaký "laik" snažil vnutit, ale nevěřím, že tohle řekl nebo napsal odborník, který ctí normy

Václav Třetí:
Já jističe 13A pokud možno nepoužívám, je to atypická (anglická) hodnota a nebývají běžně k dispozici. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana