Proč je nutné zkratovat sekundární vinutí MT proudu?
Velký Bobeš:
Citace: Václav Třetí 21.06.2020, 15:07
Kol. Hynek Havliš to napsal správně, MT napětí se zkratovat nesmí.
Úplně tak to ale nepsal: (Podobně i MTN nakrátko asi může chvíli vydržet...) a já jsem vycházel z titulní otázky týkající se MT proudu. Nevšiml jsem si, že tam někdo plantá MT napětí. :'(
Hynek Havliš:
Citace: Vlado Konrád 21.06.2020, 05:27
MTN nemôže pracovať v stave nakrátko. A preto má sekundár istený. Zvyčajne sa používa na vn a VVN. A jeho porucha by sa neobišla bez svetelného a zvukového efektu. Preto to nik s minimálnym pudom sebazáchovy neskúša. Podobne MTP
Zamotávať do toho znížené napätia, minimálne prúdy etc nemá význam. To totiž nie je prevádzkový stav.
Ak sa povie MTP, každý si predstaví ten na zbernici polopriameho merania. To je ale podmnožina ich použitia.
Psal jsem to pouze z toho důvodu, že se chyby při montážích MT (nebo při výrobě rozvaděčů s MT) prostě stávají a že je dobré si zapojení pohlídat (= nespoléhat zvláště na neprověřené montéry-elektrikáře). A že i při chybném zapojení nemusí dojít k poškození MT. Žádné zkoušení nenávrhových stavů MT nedoporučuji, ani jsem to zde nepsal.
Ještě pro zajímavost - obvody s MTP je možno běžně vidět zapojené s využitím "běžných" řadových svorek, což je pro servis (odpojení) měřicího ampérmetru bez vypnutí poměrně nepohodlné.
Dělají se ale i svorky se zástrčkou s integrovanou funkcí zkratu, kdy se MTP po odpojení automaticky zkratuje (např. Phoenix Contact UTME 4-CT/1P (3057432) + UPCT 4/2 (3057461)). Určitě existují i alternativy jiných výrobců - ne každý o tom ví.
Tak to jen pro inspiraci.
Velký Bobeš:
Citace: Václav Třetí 21.06.2020, 15:07
Proč má být sekundární vinutí MT proudu vždy zatíženo nebo zkratováno je dáno zejména požadavky výrobce.
Zejména fyzikálním principem funkce.
Rozmahel Vladimír:
PTP je přece transformátor s vysokým převodem.
Rozpojením sekundáru se podle velikosti primárního proudu může indukovat vysoké napětí...
Václav Třetí:
Citace: Velký Bobeš 22.06.2020, 10:59
Zejména fyzikálním principem funkce.
Fyzikální princip funkce popsal kol. Janeček v příspěvku #2, nemyslím si, že by to bylo třeba opakovat několikrát, já pouze dodal další argument, návod výrobce je závazný!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana