Proč je nutné zkratovat sekundární vinutí MT proudu?

(1/9) > >>

Petr Novák123:
Myslel jsem, že zkratovací spojka u MT proudu je zde proto, aby při rozpojování měřícího obvodu nedošlo k indukování velkého napětí na sekundárním vinutí, které je v běžném stavu neustále nakrátko. Ovšem teď jsem se dočetl toto:

"Výstupní obvod je ampérmetrem spojen nakrátko, a proto ho nesmíme nikdy během měření rozpojit, protože by došlo k zahřátí transformátoru a jeho zničení.
Pokud potřebujeme ampérmetr odpojit, musíme obvod nejprve zkratovat zkratovací spojkou,.."

Jak to tedy je? Nějak si nedovedu představit, jak dojde k tomu zahřátí transformátoru a logičtější se mi zdá důvod, že je zabráněno např. přeskoku oblouku, nebo zamezení rizika úrazu el. proudem.

Pavel Ryšavý:
To jste se dočetl kde? (učebnice, návod výrobce, internetová diskuse ...?)

František Janeček:
Měřicí transformátor proudu je v první řadě transformátor. To znamená že transformuje napětí v poměru primárních a sekundárních závitů.Pokud tedy primární vinutí má jeden (nebo jen půl závitu) a sekundární vinutí třeba 100 závitů, převede pro účel měření proud v opačném poměru k poměru závitů N1/N2=I2/I1 ale napětí v poměru N1/N2= U1/U2, takže pokud na primáru MT máme 1kV při rozpojeném sekundáru je při těch 100 závitech na sekundáru 100kV a to je dost na každou běžnou izolaci vinutí i na vzdušné vzdálenosti vývodů, práskne to ,  vyletí čert z elektriky a možná, že se při tom zbytky toho MT ohřejí  :D.
MT se navrhují trochu jinak než ostatní transformátory ale ty převody a poměry se závity platí i pro ně.

Petr Novák123:
Citace: Pavel Ryšavý  17.06.2020, 09:04

To jste se dočetl kde? (učebnice, návod výrobce, internetová diskuse ...?)

Dočetl jsem se to v materiálech zaslaných učitelkou k současnému samostudiu a moc se mi to nezdá.

Peter Munka:
Citace: František Janeček  17.06.2020, 09:06

takže pokud na primáru MT máme 1kV

K tomu by na tych par zavitoch doslo ako ? Vasa teoria nie je spravna co sa tyka uvodneho predpokladu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana