Proč je nutné zkratovat sekundární vinutí MT proudu?

<< < (9/9)

Jan Bocek:
Citace: Petr Novák123  17.06.2020, 05:31

Myslel jsem, že zkratovací spojka u MT proudu je zde proto, aby při rozpojování měřícího obvodu nedošlo k indukování velkého napětí na sekundárním vinutí, které je v běžném stavu neustále nakrátko. Ovšem teď jsem se dočetl toto:

"Výstupní obvod je ampérmetrem spojen nakrátko, a proto ho nesmíme nikdy během měření rozpojit, protože by došlo k zahřátí transformátoru a jeho zničení.
Pokud potřebujeme ampérmetr odpojit, musíme obvod nejprve zkratovat zkratovací spojkou,.."

Jak to tedy je? Nějak si nedovedu představit, jak dojde k tomu zahřátí transformátoru a logičtější se mi zdá důvod, že je zabráněno např. přeskoku oblouku, nebo zamezení rizika úrazu el. proudem.

Na začátku léta vznikl tento dotaz studenta elektrotechnik y a brzo byl emeritními elektrikáři objasněn. Jak z hlediska přesycení jádra při rozpojení tak i vznikem vysokého napětí na sekundáru.

Jenže po půl roce se probudila elektro komunita a začala vášnivá diskuse "jak to vlastně je s těmi trafy proudu aneb kdo z koho".

Tak jsem si vzpomněl na podobný dotaz učňů před padesáti léty. Průmyslováci i inženýři ve skupině vysvětlovali, kreslili grafy a počítali...jen že učni čím dále méně rozuměli a tak jsme připravili řadu proudových transformátorů a měřící pracoviště. Některé trafa jsme rozpojili a zapojili zářivky a na některé zapojili elektrostatick é přístroje pro měření vn napětí.  A zářivky svítily, některé zčernaly a z rozpojených traf se začalo kouřit. Na jádra nešlo šáhnout....a tak jsme je rozdělali a viděli zdegradovanou isolaci, zčernalý smalt vodičů a někde i přeskoky.
A pak se zase vysvětlovalo, co je to trafo nakrátko, co je to eK trafa a jak je to s magnetickými toky a nakonec i co to je převod trafa. Následovalo i poučné měření napětí na krátko. A že není trafo jako trafo a že jsou i rozptýlová trafa a že není jádro jako jádro....

Když se spojí teorie s praxi je obvykle výsledek kladný na celý elektrikářský život. Z některých učňů se časem stali dobří průmyslováci i inženýři. A rádi na to vzpomínali.

Byly to zlaté časy, kdy ve skupině pro poruchou ( dnes servisní) službu velké válcovny plechů a profilů pracovalo 30 lidí na směně a "fasovali jsme také učně II. a III. ročníku". Dnes již takové elektroúdržby nenajdete, ale ani ty válcovny...ani ty učně. SOU Vítkovice mělo v roce 1970 celkem 104 třídy. Z toho tři třídy elektro v ročníku.... /i]

Jan Kelbich:
Citace: Petr Liskar  03.12.2020, 00:50

U transformátoru se magnetický obvod nenavíjí...

Jsou i transformátory, kde se magnetický obvod navíjí, ale nevím, jestli se to používá i u měřicích trnasformátorů .

Jinak, v těchto případech, kde je magnetický obvod celkem jednoznačně daný, závit buď je, nebo neni. Zlomek závitu by se dal realizovat větvením magnetického obvodu, za předpokladu, že je jsou použita pomocná vinutí, která zajistí definované rozdělení magnetického toku do větví.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana