Proč je nutné zkratovat sekundární vinutí MT proudu?

<< < (3/9) > >>

Jiří_Hrubý:
Hledejte 0111-OOP-C088-18

Petr Novák123:
Citace: Vlado Konrád  17.06.2020, 10:18

Je tam presne na to. Pracovný stav MTP je vždy stav nakrátko. Takže ak chcete rozpojiť obvod s ampérmetrom ,  musíte druhú dvojicu sekundárnych svoriek zaskratovať. V stave merania sa o to "postará" ampérmeter.

V stave nakrátko, čo je  prevádzkový stav MTP ,  je ninimálne sýtenie jadra trafa. Ak sa rozpojí sekundár ,  veľký magnetizačný prúd, teda ten ktorý trafo meria ,presýti magnetický obvod ,  straty ho ohrejú, a izolácia sekundáru nie je stavaná na vysoké napätie ktoré sa tam v rozpojenom stave naidukuje. Vysoké napäťové špičky zničia trafo a môžu poškodiť aj iné prístroje v okruhu, poprípade ohroziť aj osoby .

Bingo, to je přesně ono :-). Moc děkuju, dokonale to objasňuje dané tvrzení a prakticky je teplota právě ten prvočinitel problému. Budu si toho muset víc načíst o magnetické indukci atp.

Hynek Havliš:
Omlouvám se, ale nevyjádřil jsem se zcela přesně. Chtěl jsem říci ...Představa o 1kv na primáru mt proudu je...
S měřicími transformátory napětí jsem osobně nikdy nepracoval, ale úvaha o zkratování jejich sekundáru nedává smysl.
Osobně jsem se ale setkal u nn s tím, že mt proudu byl z nedbalosti dlouhodobě nezapojen a nezkratován a nic se nestalo, což je víceméně v souladu s informacemi z webu mtbrno. "Vysoké" napětí izolací nepoškodilo ani nikomu neublížilo a nikoho moc neohrozilo - malá svorka má určitě IP >= 20. Čímž to neobhajuji, jen konstatuji

Martin Kurka:
Moderní transformátory proudu mívají ochranu proti krátkodobému rozpojení sekundáru (primární závit jeden a je to otvorem provlečená přípojnice) vytvořenu pomocí speciálního magnetického obvodu, který přesycením nedovolí zvýšit napětí naprázdno na sekundáru nad nebezpečnou mez. Přesycený mg obvod ovšem nemůže zůstat dlouho, jinak se tepelně zničí.

Ale záleží výrobce od výrobce MT. Některé laciné nebo staré typy MT tuto ochranu nemají účinnou.

Pro běžného montéra musí být rozpojení sekundáru MT proudu tabu a to i při vypnutém stavu, aby se na toto rozpojení nezapomnělo. Z norem musí být jedna strana sekundáru MT proudu připojena na PE. To znamená, že tam je dvojsvorka. Dobrý konstruktér pro ampérmetr dá dvojsvorku i pro živý pól, ten se může připojt na PE před demontáží ampérmetru a nemusí se lézt na šíny ke propojce MT. Šíny které zůstávají pod napětím (nebo i pod proudem) nejsou pro vkládání zkratové propojky na MT dobrý společník, zejména, když nějaký přiblblý montér nedá pod upevňovací šroubek MT předepsanou izolační podložku (botičku) a tento šroubek je na potenciálu šín a je "odjištěn" nekolikatisíco vým AR deonem.
Než začnete pracovat na MT, změřte si vadaskou, zda onen šroubek (nebo dva šroubky) není pod napětím.

Mimochodem, jednou už o tom zde běžela rozsáhlá diskuse, stačí pohledat.

Velký Bobeš:
Citace: Hynek Havliš  17.06.2020, 13:08

S měřicími transformátory napětí jsem osobně nikdy nepracoval, ale úvaha o zkratování jejich sekundáru nedává smysl.

Tak nepublikujte nesmysly! (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana