Čo môže spôsobovať namerané napätie na odpojených vodičoch?

<< < (5/7) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Bocek  22.05.2020, 10:04

Zajímavé téma, kdy používáme při práci na EZ nn zazkratování?

Zrovna u dlouhých vedení,  kdy hrozí náboj od indukce. Třeba venkovní vedení,  které je dlouhé a často probíhá v souběhu s vn.

Pak jsou to silové vývody, na kterých kdosi cosi činí a tyto práce probíhají déle, než šichtu. Je to vzkaz pro další směnu "Než to zapneš,  jdi se podívat, co se děje na druhé straně kabelu". Daleko účinnější,  než nějaká cedulka.

Strana nn transformátoru, který může pracovat paralelně s jiným transformátorem. Obecně,  jakýkoliv redundantní systém, kde hrozí,  že mi něco přijde z druhé strany.

Jan Franěk:
Vždy když si zakoupím nový měřící přístroj, nebo třeba hledačku kabelů, provádím testování a ověřuji si funkce. Přesto po nějakém čase dojdu k zjištění, že některá měření jsou nepřesná, zavádějící, nebo neprůkazná. Občas i na to, že nechápu co vlastně měřím nebo že to neumím dostatečně vyhodnotit (samozřejmě nepíšu o základních měřeních). Furt se učíme. Jen se s nějakým přístrojem dokonale sžiju, už je potřeba ten vyměnit a nahradit modernějším, abych udržel krok s požadavky norem a dobou. Zpravidla využívám jen malou část všech možností kombipřístrojů, vzhledem k zaměření práce. Nicméně Vadaska se mi válí v kufru od doby, kdy jsem se stal elektrikářem.  ;D  Pravdou je, že jsem vlastnil i jednu, kterou jsem si doplnil tišťákem a upravil si tak její funkce, podle nějakého návodu, včetně doplnění bzučáku k prozvánění. Možná bych ji někde ve šrotu i vyhrabal  :D

Zkratování využívám často, například k měření izolačního stavu L a N, proti PE. Šetří to čas i práci  ;)

ACEOF ACES:
Podle mého názoru, by to mohla způsobovat elektrostatick á indukce.

L vodič  o  -kondenzátor-  o  -kondenzátor-  o  vodič PE
         230VAC           asi 115VAC                0VAC

Jaroslav Kratochvíl:
Napadá mě taky indukce díky délce kabelu a prostředí, kde je umístěn. Zajímalo by mě, jaké napětí ukáže obyčejný analogový Avomet?

Ladislav Husár:
Citace: Jaroslav Kratochvíl  23.05.2020, 06:02

Napadá mě taky indukce díky délce kabelu a prostředí, kde je umístěn. Zajímalo by mě, jaké napětí ukáže obyčejný analogový Avomet?

Tak som sa dnes dostal ku zákazníkovi a zobral som si so sebou skúšačku, analógový prístroj a novy FLUKE multimeter.
Potvrdilo sa už viac krát písané v predošlých príspevkoch.
Prístroje namerali 110V, klasická skúšačka nič.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana