Čo môže spôsobovať namerané napätie na odpojených vodičoch?
Ladislav Husár:
Rešim jeden prípad, ktorý sa mi naskytol počas revízie vo výrobnej hale.
Pri meraní impedančnej slučky na hlavnom ističi podružného rozvádzača RKL-3 som na kábli, ktorý je napojený z rozvodnice haly RM-1 nameral napätie medzi PE a fázovými vodičmi aj v prípade, že daná pojistka meranej fázy je vytiahnutá. Ak vyberiem ale všetky 3 poistky, nenameriam napätie žiadne, čo je logické, ak ale pripojím poistku čo i len na jednu fázu, tak na zvyšných 2 fázových vodičoch (bez poistiek) nameriam voči PE nežiadúce napätie 180V.
Malý popis: z RM-1 ide do RKL3 v elektroinštala čnom rošte (MARSžlabe) prívod ný kábel CYKY 5x16 (dĺžka cca 65m), rozdelenie sústavy je teda v RM-1. Na hlavnom vypínači v RKL-3 som meral impedančnú slučku, kde hodnoty boli 0,22Ohm, izolačný odpor prívodného káblu je >999MOhm.
Navonok je to OK, ale náhodou som zistil, že ak v RM-1 vyberiem hociakú poistku na jednom fázovom vodiči, alebo aj na dvoch, tak v RKL-3 na týchto odpojených fázach voči PE napätie približne 180V.
Meranie som následne vykonal dolu v RM-1, ak mám nahodené v poistkovom odpínači všetky 3 poistky, medzi fázami do RKL-3 nameriam 400V, čo je správme. Ak ale nechám napríklad L1 s poistkou a poistky na L2 a L3 vyberiem, nameriam aj tak medzi PE a L2 alebo L3 napätie 90-100V, na hlavnom ističi v RKL-3 dokonca až 180V. Hlavný istič v RKL-3 je vypnutý, uz ním zapojené nieje nič...
Týka sa to aj iných privodných káblov napájajúcich iné podružné rozvádzače v hale, nie iba prívodu do RKL-3.
Môže toto spôsobovať nejaká indukcia z veľkých strojov a motorov, ktoré sa v hale nachádzajú?
Poradte mi prosím, ak vie niekto ako by som mal postupovať.
Milan Hudec:
Budu nechutně nepříjemný.
Ano jedná se o indukci, a jako revizák byste to měl vědět.
Václav Třetí:
Já bych příčinu viděl daleko jednodušší. Kapacita mezi vodiči a měřící přístroj s velkým vstupním odporem. Jak známo, kondenzátorem střídavý proud prochází a v případě, že se použije doutnavková zkoušečka - fázovka, nelze ani rozlišit, která žíla je připojena a u které se jedná pouze o kapacitní proud. Kdo tomu nevěří, nechť si to vyzkouší s klubem nového, nikdy nepoužiotého kabelu. Není třeba ani velkých průřezů, projevuje se to i u CYKY 3x1,5.
Já budu ještě přísnější, toto by měl vědět každý elektrikář. To že kondenzátor střídavý proud vede a stejnosměrným se pouze nabije a dále se již neuplatňuje, se učí už v základoškoské a středoškolské fyzice.
Viktor Klemon:
Kapacita vodičov navzájom je uvedená aj v katalógu káblov.
Dávam do pozornosti, že:
tento jav sa môže prejaviť pri dlhších tesných súbehoch aj v susednom kábli ?
to napätie je síce mäkké, ale nepríjemný kopanec urobiť môže ?
aj na zabránenie tejto nepríjemnosti sa požíva skratovacia súprava.
kvôli tomuto javu sa používa tzv. vadaska, teda meranie so záťažou,
v minulosti indukčnou priamo s ukazovateľom, dnes odporovou + elektronika
A čo ešte vyššie frekvencie - napr rozhlas 100 V, to sú kúzla, hraje aj na jeden drôt
a ešte aj to nezapojený.
Spoznajte lepšie svoj merací prístroj, jeho vlastnosti a funkcie.
Jirka Š. Svejkovský:
Jak je na tom izolačně?
Nevisí na přívodu nějaká ovládačka? Měření napětí, podpětí, podpěťovka, signalizace?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana