Čo môže spôsobovať namerané napätie na odpojených vodičoch?

<< < (2/7) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  21.05.2020, 07:45

Jak je na tom izolačně?

Sa mi vidí že merák indukciu vyhodnotí a meranie izo ani nespustí
Ja taký čas odpájam všetky žily a keď treba, tak aj okolité vývody, alebo rovno celý rozvádzač

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Peter Lovacký  21.05.2020, 07:59

Sa mi vidí že merák indukciu vyhodnotí a meranie izo ani nespustí

Po vyjmutí všech pojistek tam beznapěťový stav je:
Citace: Ladislav Husár  20.05.2020, 21:34

Ak vyberiem ale všetky 3 poistky, nenameriam napätie žiadne, čo je logické, ak ale pripojím poistku čo i len na jednu fázu, tak na zvyšných 2 fázových vodičoch (bez poistiek) nameriam voči PE nežiadúce napätie 180V.

Je taky možné, že se napětí odněkud vrací. Chtělo by to alespoň liniák té skříně.

Jan Bocek:
Vše již bylo řečeno. Proto jen praktický pohled.

Ing. Ladislav Husár není žádné béčko a jen nabývá praxi v průmyslové oblasti při revizí strojního zařízení. Určitě to není jeho hlavní náplň.....

Mladým elektrikářům jsem názorně ukazoval tento jev v sítí IT.
Měříme napětí proti zemi přímo na transformátoru . Žádné napětí nenaměříme L-PE.
Zapneme  jistič s odvodními kabely a proti zemi naměříme napětí na příklad 230 V.
Jak je to možné?
Že by velký vnitřní odpor měřáku 10 Mohmů?
Vezmeme Vadasku, nebo "žárovkovou zkoušečku" ( 2-3 žárovky 230/40W v serií)
a to napětí je tam opět. Jako učni mi poradili, abych to napětí proti zemi vybil šroubovákem. Nastal ohňostroj jako při svařování a šroubovák se upálil.....tak je to IT nebo TN?

Pak se učíme, že Riso má tři proudy.
Proud povrchový..... .Ir
Proud dielektrikem.. ..Id
Proud kapacitní..... ....Ic

A kreslíme náhradní schéma zapojení těchto odporových a impedančních složek.
A učíme se, co je to polarizace polymerových isolací ( dielektrik) a její rychlost, která závisí na stopových příměsích a změkčovadel... .a časová konstanta je v desítkách minut.

Kapacita kabelů se nabíjí a vytvoří náboj. V rozsáhlých sítích kapacitní proud upálí i šroubovák....

Měřit napětí v sítích s měřákem ,  který má vnitřní odpor 10 mega je dosti nepraktické právě v uvedených příkladech. Na fotkách vidím kvalitní měřící přístroj.....

Ale také je zde možnost "obvodová" ,  jak píší kolegové...... zázraky se nedějí.

Peter Lovacký:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  21.05.2020, 08:03

Po vyjmutí všech pojistek tam beznapěťový stav je:

Jjj, správne, a možno inde to tak už nebude, každý sa furt učíme  :)

Citace: Jirka Š. Svejkovský  21.05.2020, 08:03

Je taky možné, že se napětí odněkud vrací. Chtělo by to alespoň liniák té skříně.

Fuj :-[,  už sa mi stalo na jednom sfázovanom IJVčku pre svetelný obvod, keď sa v krabičke na chodbe stretlo dajak veľa káblov z každej strany :)
A žiadna schéma či označenie spätného prúdu, len zbytky lepidla na vnútorných dvierkách rozvádzača :D

Peter Munka:
Zaujimave, podla onoho "problemu" pana revizneho technika je mozne spravit skusky a ziskat paragraf aj s medzerami v zakladoch teoretickej elektrotechnik y. Kladiem si otazku, ci potom rada, ktoru tu tak casto citam, "zavolajte revizaka, on vam to odmeria / vyriesi" je naozaj spravna.
Posobi to dojmom, ako keby sa pri skuskach kladol doraz na bezpecnostne aspekty, normy, predpisy a zanedbaval sa vseobecny teoreticky zaklad.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana