Čo môže spôsobovať namerané napätie na odpojených vodičoch?
Jan Bocek:
Citace: Peter Munka 21.05.2020, 10:44
Posobi to dojmom, ako keby sa pri skuskach kladol doraz na bezpecnostne aspekty, normy, predpisy a zanedbaval sa vseobecny teoreticky zaklad.
Ne, nepůsobí.....s píše naopak.
Jsou pryč doby, kdy se na IBP zkoušely základy elektrotechnik y a základy elektrického měření. Tyto záležitosti vyplývají ze vzdělání v oboru elektro a praxe.
Zkouška na RT ještě z nikoho neudělá revizního technika. Stejně tak jako maturita, nebo státní zkouška z nikoho neudělá zkušebního technika točivých strojů nebo pracovních strojů.
Teprve propojení teorie s praxi a neustále studování nových a nových technologií může z absolventa odborné školy udělat odborníka. Ale je to studium a hledání na celý život.
Zabývám se elektrotechnik ou a radiotechnikou aktivně 60 roků. Revize dělám 40 roků. Nedávno jsem byl na testech pro obnovení oprávnění bez omezení. Přesto, že normy jsou v některých segmentech normami živitelkami, tak najednou je problém a musím více studovat souvislosti nejen v normách. A sleduji tuto diskusi, kde se dovím spoustu i nových věcí. Jen z Elektriky mám pěknou databazi poznámek. A také se hodně ptám v oblastech, kde nemám tolik praxe jako jsou výbuchy a VVn.
Proto "pán revizní technik " nemá problém, ale ještě se s tím nesetkal. Tak se raději ptá. Od toho je tento portál.
Je správné, že RT může vědět více než jiní elektrotechnic i ( kéž by...). Na posledních zkouškách říkal inspektor , že bez chyby testy udělá jen Nejvyšší na nebesích, s jednou chybou inspektor a se dvěma až třemi RT. To je normální.
Ladislav Husár:
Citace: Milan Hudec 20.05.2020, 22:49
Budu nechutně nepříjemný.
Ano jedná se o indukci, a jako revizák byste to měl vědět.
Citace: Václav Třetí 21.05.2020, 05:04
...
Já budu ještě přísnější, toto by měl vědět každý elektrikář. To že kondenzátor střídavý proud vede a stejnosměrným se pouze nabije a dále se již neuplatňuje, se učí už v základoškoské a středoškolské fyzice.
Ďakujem za názor páni, ale myslím si, že to netreba prehánať, Ako ste si všimol p.Hudec, slovo INDUKCIA som na záver dotazu použil. Každý sa pri revíziách stretávame s inými problémami a ja som za 9 rokov praxe niečo také nevidel. p.Václav Vášho názoru si taktiež važim. Nemyslím si, že sa vám nestalo v živote nič, nad čím by ste nemuseli premýšlať ako to je možné, ako to odstrániť a verím, že ak ste niečo nevedel spýtal ste sa ako ja. A robím to tak vždy aby som bol lepší ako včera. Len hlúpy sa nepýta a tak aj hlúpy zostane. Prajem vám aby ste sa nikdy nestretol s niečim prvý krát, lebo dopadnete ako ja, že som to ešte nevidel :) (pokus o žart...)
Pred tým ako som písal sem, osobne som to konzultoval s p.Meravým ktorého väčšina z vás určite pozná, taktiež mi potvrdil, že v takomto znení môj problém ešte nevidel..
Citace: Jirka Š. Svejkovský 21.05.2020, 07:45
Jak je na tom izolačně?Nevisí na přívodu nějaká ovládačka? Měření napětí, podpětí, podpěťovka, signalizace?
Izolačný stav je výborný, meral som všetky vodiče voči všetkými pomocou napäta 1kV. Veru nie, z poistkového odpínača ide kábel rovno do rozvádzača v ktorom nieje nič iné iba hlavný istič...
Merací prístroj mi pri meraní žiadnu indukciu ani rušenie nesignalizoval, používam MEGGER MFT1845+
Ladislav Husár:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 21.05.2020, 08:03
Po vyjmutí všech pojistek tam beznapěťový stav je:
Je taky možné, že se napětí odněkud vrací. Chtělo by to alespoň liniák té skříně.
p.Svejkovský, napätie sa nemá odkial vracať, ten kábel končí v prázdnej skrini, kde je iba hlavný istič.
Citace: Peter Munka 21.05.2020, 10:44
Zaujimave, podla onoho "problemu" pana revizneho technika je mozne spravit skusky a ziskat paragraf aj s medzerami v zakladoch teoretickej elektrotechnik y. Kladiem si otazku, ci potom rada, ktoru tu tak casto citam, "zavolajte revizaka, on vam to odmeria / vyriesi" je naozaj spravna.
Posobi to dojmom, ako keby sa pri skuskach kladol doraz na bezpecnostne aspekty, normy, predpisy a zanedbaval sa vseobecny teoreticky zaklad.
p.Munka podľa vás ten, čo spraví skúšky je človek ktorého nič už nemôže prekvapiť? Veď práve prax je to čo robí majtra, alebo je všetko v knižkach? Ku všetkej úcte ku vám, učime sa celý život či ja, vy a určite veci nie každého hned napadnú. Bohužiaľ v jednej veci máte pravdu, základné znalosti sa dnes už zo škôl nenosia, a keď prijímame mladého technika nevie čo je dioda, usmerňovač a spýtať sa na graetzov mostík je už aj strach že vyskočí niekto z okna. Ale nič iné ako problémy vás nenaučia nič nové..takto je a aj bude. Preto sme tu, preto sa pýtame a radíme a vy ako odborník by ste mali namiesto posielania ľudí do školy ukázať svoju silu a pomôcť niekomu, kto sa slušné pýta. Tak to ja vždy spravím, lebo občas je tá radosť pomocť niekomu a poradiť z toho čo viem aj mne dopriata.
Citace: Jan Bocek 21.05.2020, 08:16
Vše již bylo řečeno. Proto jen praktický pohled.
Ing. Ladislav Husár není žádné béčko a jen nabývá praxi v průmyslové oblasti při revizí strojního zařízení. Určitě to není jeho hlavní náplň.....
Mladým elektrikářům jsem názorně ukazoval tento jev v sítí IT...
p.Bocek, v prvom rade vás po pár mesiacoch srdečne pozdravujem, a ďakujem za odborné a milé vždy vysvetlenia ku témam tu na fóre. Vy ste človek s úctou a porozumením a na vysokej odbornej úrovni. Som rád, že ľudia ako vy sú tu na tomto fóre.
Ďakujem všetkým za komentáre, neviem ale, či revízia prívodu v takomto prípade je v poriadku. Meral som aj na iných vývodoch z RM-1 pre iné rozvádzače, a je to všade rovnaké...
Ako teda postupovať, mávnutím ruky mi to z doposiaľ získaných informácií ako vnodné nepríde.
Svojou odpoveďou nechcem nikoho uraziť, ale každý môže mať na vec svoj pohlad...
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Ladislav Husár 21.05.2020, 19:58
p.Svejkovský, napätie sa nemá odkial vracať, ten kábel končí v prázdnej skrini, kde je iba hlavný istič.
Zkoušečka proudem >30 mA ukáže co?
Jiří_Hrubý:
Tazatel není jediný, koho rozhodila "moderní" technika. Znám dost případů paniky kvůli vysokoimpedanč ním zkoušečkám. Proto nejraděj používám "zakázanou" ZN1, nebo analogovou duspolku.
V popisovaném případě, bylo nejjednodušší přepnout měřák na smyčku a snadno by rozeznal prostou indukci od proražené izolace.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana