Čo môže spôsobovať namerané napätie na odpojených vodičoch?
Václav Třetí:
Když mi něco nefunguje, přemýšlím nad tím od rána do večera. V analogových zařízeních je mi hej, tam na to přijdu. Digitální technika je potvora, ta se umí bránit.
Multimetr, který má vstupní odpor 10 MOhm a více, ten ukazuje "něco" skoro všude. Obdobně jako fázovka svítí i na nezapojeném vodiči.
Také stále používám klasické vadasky, ZN1, SN1 a také ZN 500.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Václav Třetí 21.05.2020, 22:33
Multimetr, který má vstupní odpor 10 MOhm a více, ten ukazuje "něco" skoro všude. Obdobně jako fázovka svítí i na nezapojeném vodiči.
Megger MFT??
To bych z fázovkou opravdu nesrovnával.
Tazatel je profesionál, který narazil na problém, se kterým se ještě nesetkal. To se mi občas stává taky.
Není problém s měřící technikou, ta je OK. Problém bude s metodou.
Já osobně podobný problém řeším nejdřív vylučovací metodou. Vyloučím příčinu, která to být nemůže. Použiju další metodu (třeba ta nízkoohmová zkoušečka). Ověřím zapojení, projdu trasu. Vlezu do každý krabice.
Pokud selže vylučovací metoda, obrátím se na někoho, kdo mi s tím může pomoct. Třeba tady. Nebo to znamená, že těch příčin je víc, než jedna.
Václav Třetí:
Kol. Husár v úvodním dotazu typ přístroje neuvedl (až v odp.#11). Typ MFT 1845 je velmi dobrý přístroj, ale přiznám se, že jsem hledal informace o vnitřním odporu v režimu měření napětí a nenašel jsem nic, ani u Micronixu, který tyto přístroje prodává.
Jinak - proč srovnávám měření napětí multimetrem s vnitřním odporem 10MOhm s fázovkou?
Protože mám principielně pravdu. Při měření síťového napětí 230V takovým přístrojem teče proud 23uA. Když vezmu starou československo u fázovku OPP Přerov (později Vyna Brodek) 100-500V (myslím, že měla ozn. EZŠ-1) ve které je doutnavka se zapal. napětím 70V a dva předřadné (ochranné) rezistory v celkové hodnotě asi 4MOhm, tak naměřím proud protékající obsluhou necelých 10uA (měř. přístroj M3800, rozsah 20uA~) při přímém připojení vodiče N na dotyk pro ruku obsluhy naměřím 62uA (stejný přístroj, rozsah 200uA).
Abych učinil věci za dost, provedl jsem měření s druhým multimetrem přepnutým na rozsah 1000V~ (ve skutečnosti 2000V~) s vnitřním odporem 20MOhm. Přístroj připojen na fázi přes již výše zmíněný multimetr přepnutý na rozsah 20uA, druhý měřící vodič nepřipojen, na displayi zobrazeno 25V, proud zhruba 3uA (včetně chyby dané parazitní kapacitou), přístroj připojen na N sítě, na displayi zobrazeno 231V, odebíraný proud 14uA (včetně kapacitní chyby), přívod N odpojen a měřící hrot držen v ruce, naměřeno 120 až 128V a proud kolem 8uA opět s kap. chybou.
Obecné měřící podmínky: síťové napětí 230 až 234V (měřeno dalším nezávislým voltmetrem), síť TN-C-S, přístroje uloženy na celodřevěném stole o výšce pracovní plochy 770mm nad podlahou, podlaha betonová v přízemí pokrytá celoplošným kobercem z umělých vláken typu kovral o tloušťce asi 6mm, měřící šňůry o průřezu 0,75 a 1mm2 délky 700 až 800mm. Multimetr ve funkci uA-metru připojen tak, aby byl co nejvíce potlačen vliv parazitní kapacity, bez připojeného druhého měřícího hrotu na displayi zobrazena chyba 0,2-0,4uA, po připojení druhého měřícího kablíku volně visícího ze stolu, končícího volně ve vzduchu, zobrazen parazitní kapacitní proud 1,2 - 2,0uA.
Rozmahel Vladimír:
Citace: Václav Třetí 21.05.2020, 22:33
...Také stále používám klasické vadasky, ZN1, SN1 a také ZN 500.
To je správný postup.
Je prostě třeba tu indukci "prověřit" větším odběrem, k čemuž se cívka vadasky přímo nabízí.
Stačila by i objímka se žárovkou 230V.
Podle rozsahu instalace je pak vhodné v případě potřeby práce zazkratovat...
Jan Bocek:
Citace: Rozmahel Vladimír 22.05.2020, 08:59
To je správný postup.
Podle rozsahu instalace je pak vhodné v případě potřeby práce zazkratovat...
Zajímavé téma, kdy používáme při práci na EZ nn zazkratování?
Věřím, že to k tématu patří. Nakonec 6.2.5 normy živitelky pro práci na EZ
by měla být součásti BOZP školení a také školení podle V 50/78 Sb.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana