Čo môže spôsobovať namerané napätie na odpojených vodičoch?
Jan Bocek:
N á z o r n ě
jak ve škole. Lépe to již "napsat" nešlo,
Peter Lovacký:
Citace: Ladislav Husár 25.05.2020, 22:42
Prístroje namerali 110V, klasická skúšačka nič.
Mohol ste to overenie ešte skombinovať tak, aby ste meral s merákom i vadaskou naraz
By ste aspoň videl že koľko toho ostalo na vadaske keď to stačilo tak akurát na rozsvietenie jej ledky
Roman Smékal:
Tak nevím, jestli jste již problematiku uzavřel, ale měl bych ještě několik postřehů.
- pokud jsem diskusi rychle prolétl, neviděl a nenarazil jsme na informaci o jaké délce kabelu zde hovoříte
- není možné, že by na měřeném vývodu byl nějaký filtr nebo jiné zařízení opřené o zem?
- někdy je škoda, že člověk sáhne jen o něco maličko vedle. Pokud by jste někdy obměňoval výbavu, je dobré se podívat i v případě multimetru nebo zkoušečky, zda mají možnost nastavit polohu měření odporu se sníženým vnitřním odporem. Zařízení se pak chová tak, že obvod zatíží a tedy můžete vyloučit diskutované indukované napětí.
- jak jsem zahlédl máte přístroj Fluke 115 a stačilo ve vašem případě sáhnout je o něco výše na fluke 117 kde jak vidíte na fotografii je patrná poloha LoZ tedy měření napětí se sníženým vnitřním odporem.
https://www.ghvtrading.cz/merici-pristroje/provozni/digitalni-multimetry/fluke117.html
- A co se týče zkoušeček, zde máte možností mnohem více, doporučuji se dívat na typy, kde máte možnost snížit vnitřní odpor pomocí tlačítek. Dříve používaná provedení s automatickou změnou vnitřního odporu již současná platná norma nedovoluje používat.
Vyhověla by vám například Fluke T110 nebo s displejem verze T130 a T150, kde se připojuje zátěž cca 7kOhm při 230V. Vybavíte tím i proudový chránič 30mA.
https://www.ghvtrading.cz/merici-pristroje/provozni/zkousecky/fluke-t110.html
Ale můžete sáhnout i po cenově výhodnějším provedení, kde funkčnost snížení odporu je také zachována.
https://www.ghvtrading.cz/merici-pristroje/provozni/zkousecky/2100-alpha.html
Za mne bych souhlasil s kolegy co se týče indukce, ale osobně bych nevylučoval zařízení opřené o zem.
Nedá mi to nepřipsat sem ještě jedno upozornění, vzhledem k rozvaděči ve kterém měříte jsem si naprosto jistý, že nejste v prostředí, kde by jste měl použít přístroj vhodný pro měření a CAT II, ono to na fotografii zkoušečky vidět není, neboť zrovna tato část je zakryta vašim prstem, ale jedná se o to na jaká impulzní napětí bylo zařízení testováno. Stejně tak drobná informace o 10 sekundovém měření je v rozporu s platnou normou. O délce holého hrotu ani hovořit asi nemusím. Vím, že někdy jsou normy na obtíž, ale posunují nás většinou kupředu k bezpečnějšímu zařízení.
ACEOF ACES:
Citace: Ladislav Husár 20.05.2020, 21:34
...
Malý popis: z RM-1 ide do RKL3 v elektroinštala čnom rošte (MARSžlabe) prívod ný kábel CYKY 5x16 (dĺžka cca 65m), ...
Při délce 65metrů je kapacita mezi vodiči odhadem 10nF, to je asi 320kiloohmů při 50Hz.
Marek Laube:
Citace: Roman Smékal 26.05.2020, 09:50
Nedá mi to nepřipsat sem ještě jedno upozornění, vzhledem k rozvaděči ve kterém měříte jsem si naprosto jistý, že nejste v prostředí, kde by jste měl použít přístroj vhodný pro měření a CAT II, ono to na fotografii zkoušečky vidět není, neboť zrovna tato část je zakryta vašim prstem, ale jedná se o to na jaká impulzní napětí bylo zařízení testováno.
Já si myslím, že pan Husár moc dobře ví, že se zkoušečkou SN-4 v CAT II v takovém rozvaděči nemá co dělat, jen to bylo demonstrativní měření pro toto téma. A ten Megger MFT 1845 je v CAT IV 300V.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana