Má smysl tahat odbočku od HDS v CYKY 4x10?

<< < (8/10) > >>

Peter Lovacký:
Citace: David Hruda  17.05.2020, 10:35

Pásek 30x4 jsem v běžném ER ještě nepotkal.  :o

Čo je podľa vás bežný ER?

Bo ja nepíšem nič o nových v plote, ale o pôvodných starých umiestnených mimo oplotenia čo sú zamurované zvonku na stenách domoch, alebo rovno v nich, a tie ja dneska za bežné určite nepovažujem
No a poriadne prizemniť rozvádzač čo mám dakde na dome do dajakých nových základov prístavby ja osobne považujem za dosť rozumný prístup
Najmä keď v takých starých ER sú dosť často ešte aj istené vývody do domu

A že sa okolo väčšiny RD furt dačo robí, prerába či pristavuje, tak v tom si myslím že môžeme rozumieť

Pavel Horský:
Pane Lovacký, nezlobte se na mě, ale FeZn 30x4 se opravdu do elektroměrovýc h rozvaděčů běžně netahá. Když už bych měl v RE provést bod rozdělení, určitě budu volit jiné připojení, než páskou. A je naprosto jedno, zda se jedná o pilířový a nebo zazdívaný rozvaděč z dnešní nebo minulé doby.
Chtěl bych vás jen poprosit...... zkuste váš úlet neobhajovat. Když se obhajuje neobhajitelné, vždy to dost uškodí obhajovateli a to přece nechcete.

David Hruda:
Citace: Václav Třetí  17.05.2020, 04:19

Do roku 1990 se zapojoval PEN jako průchozí přes elměr u Středočeské energetiky a Východočeské energetiky (ostatní oblasti si už nepamatuji). 

U JČE taky, já myslím, že asi všude.
Slyšel jsem teorii, že se od toho upustilo proto, že při poruše PEN svorky elměru za škody odpovídal distributor, a chtěli se tomu vyhnout.
Zajímavé je, že od toho upustil ČEZ i EON, ale PRE na tom bezpodmínečně trvá.

Peter Lovacký:
Citace: Pavel Horský  17.05.2020, 11:54

Pane Lovacký, nezlobte se na mě, ale FeZn 30x4 se opravdu do elektroměrovýc h rozvaděčů běžně netahá. Když už bych měl v RE provést bod rozdělení, určitě budu volit jiné připojení, než páskou. A je naprosto jedno, zda se jedná o pilířový a nebo zazdívaný rozvaděč z dnešní nebo minulé doby.
Chtěl bych vás jen poprosit...... zkuste váš úlet neobhajovat. Když se obhajuje neobhajitelné, vždy to dost uškodí obhajovateli a to přece nechcete.

V pohodičke, samozrejme že je jedno čo z povolených možností skončí v dajakom starom  ER kombinovanom s vývodmi do domu. Ja osobne teda nemám problém s nijakým povoleným uzemnením
A ten pásik bolo treba chápať vo vzťahu k možnostiam porcelánky 63A, takže to bol len príklad z ktorého sa dajak, nechápem načo, odbočilo k správnej montáži ER
Ono vlastne ani neni čo obhajovať pokiaľ ide o normou povolené možnosti
Ja pásik nikomu nevnucujem, za ulet ho nepovažujem, ale šak hadam si každý sám vie zodpovedne vybrať aký vývod dá napr. na EPS1809 keď sa rozhodne ju použiť pri dajakej rekonštrukcii hoci aj v starom ER

Jiří_Hrubý:
Citace: Václav Třetí  17.05.2020, 04:19

Do roku 1990 se zapojoval PEN jako průchozí přes elměr u Středočeské energetiky a Východočeské energetiky (ostatní oblasti si už nepamatuji).  Ono je diskutabilní, co je lepší provedení. Všichni výrobci elměrů (též zahraniční) mají svorkovnici pro N (PEN) připravenou pro průchozí zapojení, stejně tak elměry staré už z první rep.,  takže to není jen výmysl PRE.

Zapojení přes můstek s odbočkou jedním vodičem na N elměru má také svá úskalí. Většina techniků ČEZ si zřejmě záměrně nevšímá použití nulového můstku 25A určeného pro průřez max. 6mm2 se zapojenými vodiči 10 a 16mm2. A můstek 63A/16mm2 se před nedávnem přestal dodávat. Nemělo to být spíše naopak?

Samozřejmě, u nových odběrných míst bývá výstroj modernější,  ovšem opravy starších odběrných míst by měly také probíhat v souladu s obecnými pravidly a požadavky.

Bylo to i v příhraničních oblastech ZČE. Většinou se to při rekonstrukcích předělávalo.

Elektroměráři ten můstek přehlíží z prostého důvodu. Dokud to funguje, není síla přimět majitele k nápravě a jakákoli snaha o toto končí stížnostmi na buzeraci zákazníků.
Na druhou stranu, ono těch vypálených můstků za rok zas tolik není a je fakt, že kdyby si zákazníci nechali občas udělat revizi instalace včetně OM, dalo by se lecčemu předejít.
I já zamáčkl slzu nad zmizelým 63A můstkem, slyšel jsem celkem reálnou teorii, že to byla snaha lobby výrobců rozvaděčů, protože je rozdíl dát litr za premixku a mít NT a nebo 4000 za nový oceloplech.
Je ale fakt, že co někdy ukrývá nová premixka za zády je hnus, i když to má kladnou revizi. Jsou situace a je jich dost, kdy je snazší, levnější a spolehlivější řešení vymlátit dřevěnou bedničku ven a osadit nový RM.

Citace: Peter Lovacký  17.05.2020, 07:44

a keď sa bude chcieť napr. pridať do starého ER v stene domu pásik 30x4, tak sa to aj tak správne musí prerobiť po novom

Neumím si představit, jak tam ten pásek narvat, i ve starých instalacích, pokud byl RM uzemněn, byla pod ním krabice 120x120, kde končil pásek/drát  a z této vedl většinou AY 16 do RM.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana