Má smysl tahat odbočku od HDS v CYKY 4x10?
Peter Lovacký:
Citace: Peter Lovacký 17.05.2020, 07:44
a keď sa bude chcieť napr. pridať do starého ER v stene domu pásik 30x4,
A keď sa nebude chcieť, tak sa pásik nedá, žiadny reálny problém v tom nevidim :)
Rozvodak:
Citace: David Hruda 16.05.2020, 00:27
Tam mají těch zvláštností víc...
Stát ve státě :D
Citace: David Hruda 17.05.2020, 12:17
U JČE taky, já myslím, že asi všude.
Slyšel jsem teorii, že se od toho upustilo proto, že při poruše PEN svorky elměru za škody odpovídal distributor, a chtěli se tomu vyhnout.
Zajímavé je, že od toho upustil ČEZ i EON, ale PRE na tom bezpodmínečně trvá.
Ano, tak to je. Pracovníci distributora kontrolují dotažení vodičů v ER, jen na svorkovnici elektroměru. Za můstek, jističe a RSAčka si ručí odběratel.
Všichni kdo mohly, tak starosti s PENem přehodili na odběratele. Minulé vedení PRE chtělo z jistých důvodů pouze průchozí PEN. Dnes už to asi nikdo měnit nebude.
Blbý je to hlavně pro montéry, stačí aby měli sousedi prohozenou nulu a průšvih je na světě. Navíc stačí nepozornosti, nedotáhnout vodiče a krom vyhořelého elektroměru vznikne škoda odběrateli.
Citace: Peter Lovacký 17.05.2020, 11:23
Čo je podľa vás bežný ER?
Bo ja nepíšem nič o nových v plote, ale o pôvodných starých umiestnených mimo oplotenia čo sú zamurované zvonku na stenách domoch, alebo rovno v nich, a tie ja dneska za bežné určite nepovažujem
No a poriadne prizemniť rozvádzač čo mám dakde na dome do dajakých nových základov prístavby ja osobne považujem za dosť rozumný prístup
Najmä keď v takých starých ER sú dosť často ešte aj istené vývody do domu
A že sa okolo väčšiny RD furt dačo robí, prerába či pristavuje, tak v tom si myslím že môžeme rozumieť
Občas se dá na takový rozvaděč narazit, ale rozhodně to neslouží pro kde jakou chalupu. Většinou je to velká almara s deionem na statku.
Velký Bobeš:
Citace: Pavel Horský 14.05.2020, 16:50
Zde jste na odborném fóru.
PEN průřezu 6mm2........ne zdá se vám to divné?
Že by ČSN 332000-54 ed.3 byla divná? :o
Pavel Horský:
Citace: Velký Bobeš 18.05.2020, 11:17
Že by ČSN 332000-54 ed.3 byla divná? :o
Pravdou je, že jsem si v článku 543.4.1 vámi citované ČSN nevšiml odkazu na NA19.2, kde jsou dodatečné podmínky instalace PEN 6mm2.
To se moc omlouvám.
Václav Třetí:
Citace: Rozvodak 17.05.2020, 12:42
Pracovníci distributora kontrolují dotažení vodičů v ER jen na svorkovnici elektroměru. Za můstek, jističe a RSAčka si ručí odběratel.
Všichni kdo mohli, tak starosti s PENem přehodili na odběratele. Minulé vedení PRE chtělo z jistých důvodů pouze průchozí PEN. Dnes už to asi nikdo měnit nebude.
Teď je otázka, zda není zapojení PEN přes elměr spolehlivější než přes starý můstek, ještě mnohdy nedostatečné velikosti. Moc těch vyhořelých svorkovnic na elměrech se zase nevidí ani na PEN, ani na fázích. Občas se to potká u odběrných míst starých 50 a více let, kde jsou použity Al vodiče s průřezem 4 mm2, tedy odběry, kde původně býval hlavní jistič 15A, později vyměněný za silnější bez předrátování. Elměr byl vícekrát měněn a vodiče jsou rozžvýkány šroubky svorek na hadr.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana