Má smysl tahat odbočku od HDS v CYKY 4x10?

<< < (7/10) > >>

Václav Třetí:
Citace: Miroš Jan  16.05.2020, 00:23

Davide to je specialita PRE  ;)

Do roku 1990 se zapojoval PEN jako průchozí přes elměr u Středočeské energetiky a Východočeské energetiky (ostatní oblasti si už nepamatuji).  Ono je diskutabilní, co je lepší provedení. Všichni výrobci elměrů (též zahraniční) mají svorkovnici pro N (PEN) připravenou pro průchozí zapojení, stejně tak elměry staré už z první rep.,  takže to není jen výmysl PRE.

Zapojení přes můstek s odbočkou jedním vodičem na N elměru má také svá úskalí. Většina techniků ČEZ si zřejmě záměrně nevšímá použití nulového můstku 25A určeného pro průřez max. 6mm2 se zapojenými vodiči 10 a 16mm2. A můstek 63A/16mm2 se před nedávnem přestal dodávat. Nemělo to být spíše naopak?

Samozřejmě, u nových odběrných míst bývá výstroj modernější,  ovšem opravy starších odběrných míst by měly také probíhat v souladu s obecnými pravidly a požadavky.

Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí  17.05.2020, 04:19

Většina techniků ČEZ si zřejmě záměrně nevšímá použití nulového můstku 25A určeného pro průřez max. 6mm

To mě udivuje dodnes stejně jako to, že se pod to podepisují i mnozí RT. Jsou jim jedno i vyměněné - delší šroubky, kdy pod jedním je nacpáno i 2-3 vodiče s podložkami. Stejně tak Al 16mm2 pod šroubkem pro 6mm2  ::)  

Citace: Václav Třetí  17.05.2020, 04:19

A můstek 63A/16mm2 se před nedávnem přestal dodávat. Nemělo to být spíše naopak?

Na to taky nadávám  :D ,  ale bohužel to už je tomu  pár let. Tedy v tomto kontextu výraz nedávno, mi vyluzuje na tváři úsměv. Když jsem to zjistil,vyskoupil jsem ve svém okolí co šlo. Tak jsem měl ve skladu něco okolo 30kusů porcelánového můstku 63A s bakelitem. Už není ani jeden  :-\  Ne že bych si s tím neporadil, ale vesnickým elektrikářům dost chybí. Naprosto s tebou souhlasím.

Pavel Horský:
Já vidím dost často vyhovující revize elektroměrovýc h rozvaděčů se štítkovým In: 25A osazených hlavním jističem s vyšší hodnotou.
Před časem jsem na to upozornil jednoho meloucháře s tím, že jinak revize od mojí maličkosti nebude.
A řešení........ ....borec vydrátoval certifikovaný rozvaděč vodiči 10mm2, na štítku rozvaděče napsal za hodnotu 25A lomítko a za něj 50A. Pak přišel jiný RT a vše bez problému zrevidoval s kladným resumé.
A my se tu budeme pořád dohadovat o titěrnostech  :D (dance)

Peter Lovacký:
Podľa môjho keď už sú dneska vykúpené staré veci na opravu, tak by nemal byť nijaký problém jednoducho zrekonštruovať starý ER podľa požiadaviek elektrární a  postaviť sa k tomu normálne podľa novej normy pre rozvádzače jak následný výrobca

Si myslím, že nie furt sa dá jednoducho prerobiť celá prípojka po novom s preložením ER, a že nové veci z výroby sú furt lepšie jak 30 ročné zo skladu i keď na prvý pohľad nové
A to teraz nemyslím práve na to, že starý porcelánový spodok vydrží veľa, ale myslím skôr na to, že vývoj v bezpečnosti ide dopredu
Dakedy sa jednoducho okolo domu dačo robí, pristavuje,  a keď sa bude chcieť napr. pridať do starého ER v stene domu pásik 30x4, tak sa to aj tak správne musí prerobiť po novom

David Hruda:
Citace: Peter Lovacký  17.05.2020, 07:44

... a keď sa bude chcieť napr. pridať do starého ER v stene domu pásik 30x4, tak sa to aj tak správne musí prerobiť po novom

Pásek 30x4 jsem v běžném ER ještě nepotkal.  :o

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana